Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem
Kolorowa, świeża, fantastyczna, sałatka podawana na zimno.
Składniki
Sałatka
- 1 kg Ziemniaki
- 2 Jajko
- 100 g Boczek
- 100 g Szpinak młody
- 1 Cebula dymka
Sos
- 1 łyżka Musztarda francuska
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka Sok z cytryny
- Koperek
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- 180 g Jogurt naturalny
Przygotowanie
- 1
Ziemniaki dokładnie umyj, pokrój na małe kawałki i gotuj w osolonej wodzie. Do garnka dodaj więcej wody — w połowie gotowania go ziemniaków dodaj jajka. Ziemniaki gotuj od 15 do 20 minut, jajka na twardo ugotują się w ok. 9 -10 minut.
- 2
Pokrojony boczek przełóż na patelnię i smaż, aż stanie się chrupiący. Następnie na patelnię dodaj posiekaną dymkę i smaż ją razem z boczkiem.
- 3
Do dużej miski dodaj ugotowane ziemniaki, usmażony boczek, cebulę i umyte liście szpinaku.
REKLAMA - 4
W małej misce wymieszaj kolejno: jogurt naturalny, musztardę, olej, sok z cytryny, koperek lub posiekaną pietruszkę zieloną. Sos dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- 5
Gotową sałatkę polej przygotowanym dressingiem i lekko zamieszaj, starając się, by ziemniaki nie połamały się na drobne, małoestetyczne kawałki.
- 6
Przed podaniem, sałatkę ziemniaczaną udekoruj kawałkami ugotowanych jajek, pokrojonymi w grubsze plastry, a następnie włóż do lodówki na kilka minut.
Zobacz także: