Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka

  • 1 kg Ziemniaki
  • 2 Jajko
  • 100 g Boczek
  • 100 g Szpinak młody
  • 1 Cebula dymka

Sos

  • 1 łyżka Musztarda francuska
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka Sok z cytryny
  • Koperek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 180 g Jogurt naturalny

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki dokładnie umyj, pokrój na małe kawałki i gotuj w osolonej wodzie. Do garnka dodaj więcej wody — w połowie gotowania go ziemniaków dodaj jajka. Ziemniaki gotuj od 15 do 20 minut, jajka na twardo ugotują się w ok.  9 -10 minut.

  2. 2

    Pokrojony boczek przełóż na patelnię i smaż, aż stanie się chrupiący. Następnie na patelnię dodaj posiekaną dymkę i smaż ją razem z boczkiem.

  3. 3

    Do dużej miski dodaj ugotowane ziemniaki, usmażony boczek, cebulę i umyte liście szpinaku.

  4. 4

    W małej misce wymieszaj kolejno: jogurt naturalny, musztardę, olej, sok z cytryny, koperek lub posiekaną pietruszkę zieloną. Sos dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.

  5. 5

    Gotową sałatkę polej przygotowanym dressingiem i lekko zamieszaj, starając się, by ziemniaki nie połamały się na drobne, małoestetyczne kawałki.

  6. 6

    Przed podaniem, sałatkę ziemniaczaną udekoruj kawałkami ugotowanych jajek, pokrojonymi w grubsze plastry, a następnie włóż do lodówki na kilka minut.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też