Sałatka z pieczonych ziemniaków

Sałatka z pieczonych ziemniaków
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Młode ziemniaki
  • 1 łyżeczka Sól morska
  • 1 łyżka Olej
  • 1 Cebula dymka

Sos

  • 2 łyżeczki Musztarda
  • 1 łyżka Majonez
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj ziemniaki (ale ich nie obieraj), pokrój na pół, wysyp na blachę do pieczenia, posól, skrop olejem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 40-50 minut. Podczas pieczenia przemieszaj je dwukrotnie, aby uzyskać złotobrązowy kolor z obu stron.

  2. 2

    Podczas pieczenia ziemniaków zacznij kroić dymkę (wraz z chrupiącą częścią). W misce wymieszaj dressing, dodając musztardę, majonez, sok z cytryny i olej.

  3. 3

    Upieczone ziemniaki przełóż do miski, dodaj posiekaną dymkę i dressing. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem oraz szczyptą soli.

  4. 4

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też