Sałatka z pieczonych ziemniaków
Pyszna sałatka z pieczonych ziemniaków — przekonaj się, że smak tkwi w prostocie!
Autor:
Smak.pl
Łatwe dania
Rodzaje dań
Sałatki
Posiłki
Kolacja
Obiad
Dieta na masę
Główne składniki
Warzywa
Nabial
Dania wegetariánskie
REKLAMA
Składniki
- 1 kg Młode ziemniaki
- 1 łyżeczka Sól morska
- 1 łyżka Olej
- 1 Cebula dymka
Sos
- 2 łyżeczki Musztarda
- 1 łyżka Majonez
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Umyj ziemniaki (ale ich nie obieraj), pokrój na pół, wysyp na blachę do pieczenia, posól, skrop olejem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 40-50 minut. Podczas pieczenia przemieszaj je dwukrotnie, aby uzyskać złotobrązowy kolor z obu stron.
- 2
Podczas pieczenia ziemniaków zacznij kroić dymkę (wraz z chrupiącą częścią). W misce wymieszaj dressing, dodając musztardę, majonez, sok z cytryny i olej.
- 3
Upieczone ziemniaki przełóż do miski, dodaj posiekaną dymkę i dressing. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem oraz szczyptą soli.
REKLAMA - 4
Sałatka ziemniaczana najlepiej smakuje na ciepło.
Zobacz także:
REKLAMA