Sałatka z awokado i boczkiem
Gwarantujemy, że zakochasz się tym połączeniu. Sprawdź przepis na doskonałą sałatkę z awokado i boczkiem.
Składniki
- 2 sztuki Awokado
- 1 opakowanie Szpinak baby
- 1 Cebula czerwona
- 100 g Boczek
- 250 g Pomidory koktajlowe
Dressing
- 3 łyżki Oliwa ekstra vergine
- 1 łyżka Musztarda
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
Awokado obierz, pozbaw pestki i pokrój w cienkie plasterki. Umyj liście szpinaku i dobrze je osusz, używając ręcznika papierowego.
- 2
Cebulę obierz, podziel na pół i pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe dokładnie opłucz pod wodą i przekrój na połówki. Wszystkie składniki połącz razem, umieszczając je w misce na sałatkę.
- 3
Do małego słoika wlej oliwę z oliwek, dodaj musztardę i łyżkę wody. Następnie dopraw solą i pieprzem. Zakręć słój i porządnie nim wstrząśnij.
REKLAMA - 4
Boczek pokrój na cienkie paski i smaż na gorącej patelni, aż stanie się chrupiący.
- 5
Sałatkę z awokado polej dressingiem i dobrze wymieszaj. Podawaj posypaną boczkiem — jako dodatek lub danie główne. Sałatka doskonale smakuje w towarzystwie chrupiącej grzanki z masłem czosnkowym.
Zobacz także: