Sałatka z awokado i boczkiem

Sałatka z awokado i boczkiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 sztuki Awokado
  • 1 opakowanie Szpinak baby
  • 1 Cebula czerwona
  • 100 g Boczek
  • 250 g Pomidory koktajlowe

Dressing

  • 3 łyżki Oliwa ekstra vergine
  • 1 łyżka Musztarda
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Awokado obierz, pozbaw pestki i pokrój w cienkie plasterki. Umyj liście szpinaku i dobrze je osusz, używając ręcznika papierowego.

  2. 2

    Cebulę obierz, podziel na pół i pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe dokładnie opłucz pod wodą i przekrój na połówki. Wszystkie składniki połącz razem, umieszczając je w misce na sałatkę.

  3. 3

    Do małego słoika wlej oliwę z oliwek, dodaj musztardę i łyżkę wody. Następnie dopraw solą i pieprzem. Zakręć słój i porządnie nim wstrząśnij.

  4. 4

    Boczek pokrój na cienkie paski i smaż na gorącej patelni, aż stanie się chrupiący.

  5. 5

    Sałatkę z awokado polej dressingiem i dobrze wymieszaj. Podawaj posypaną boczkiem — jako dodatek lub danie główne. Sałatka doskonale smakuje w towarzystwie chrupiącej grzanki z masłem czosnkowym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też