Zalewa do ogórków kiszonych — przepis z wieloletnią tradycją. Poznaj idealne proporcje i ciesz się smakiem domowych kiszonek przez lata

Zalewa do ogórków kiszonych
Źródło: Shutterstock/Elena Tcykina

Składniki

Zalewa do ogórków kiszonych

  • 2 litry Wrzątek
  • 2 główki Czosnek
  • 2 kg Ogórki gruntowe
  • Kawałek Chrzan
  • 1 pęczek Koper
  • 4 łyżki Sól kamienna

Przygotowanie

  1. 1

    4 sztuki słoików o pojemności 1000 ml oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Ogórki gruntowe starannie umyj zimną wodą.

  3. 3

    Koper oraz chrzan opłucz bieżącą wodą.

  4. 4

    Korzeń chrzanu pokrój na mniejsze kawałki. 

  5. 5

    Główki czosnku podziel na ząbki.

  6. 6

    Ogórki, koper, czosnek oraz chrzan rozłóż równomiernie pomiędzy słoikami. Staraj się układać ogórki pionowo, dzięki temu zmieści się w naczyniu więcej sztuk i pozostaną one nieuszkodzone. 

  7. 7

    Aby przygotować zalewę do ogórków kiszonych, do garnka wlej wrzącą wodę oraz wsyp sól. Komponenty starannie wymieszaj. 

  8. 8

    Przygotowane słoiki wypełnij zalewą do ogórków kiszonych, tak aby pokryła ona całą powierzchnię warzyw.

  9. 9

    Słoiki szczelnie zakręć, a następnie pozostaw na 3 dni w pomieszczeniu, w którym temperatura wynosi ok. 20 st. C.

     

    Gdy upłynie wyznaczony czas, przenieś słoiki do suchego i chłodnego pomieszczenia. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też