Sałatka z buraków i papryki — duet idealny na zimę. Przygotuj wyśmienite przetwory już dziś

Sałatka z buraków i papryki
Źródło: Shutterstock/vkuslandia

Składniki

Sałatka z buraków i papryki

  • 2 łyżki Sól
  • 1 kg Buraki
  • 1 szklanki Olej rzepakowy
  • 1 kg Papryka czerwona
  • 1.5 szklanki Cukier
  • 2 szklanek Ocet
  • 7 sztuk Cebula

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Buraki umyj, umieść w garnku i zalej zimną wodą. Połóż naczynie na palniku o maksymalnej mocy i doprowadź do wrzenia. Gotuj buraki do miękkości. Dokładny czas obróbki termicznej zależy od wielkości bulw. 

  3. 3

    Buraki odcedź i pozostaw do przestudzenia. Następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  4. 4

    Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do naczynia z burakami.

  5. 5

    Cebulę obierz z łupin, pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych warzyw.

  6. 6

    Do miski z warzywami dodaj ocet, olej rzepakowy, cukier i sól. Składniki starannie wymieszaj.

  7. 7

    Sałatkę z buraków i papryki przełóż do garnka i gotuj przez ok. 15 minut.

  8. 8

    Gorącą sałatkę z buraków i papryki przełóż do przygotowanych słoików i szczelnie zakręć.

  9. 9

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane zaprawy i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj sałatkę z buraków i papryki, odliczając 15 minut.

     

    Sałatkę z buraków i papryki na zimę pozostaw w temperaturze pokojowej do chwili wystudzenia, a następnie przechowuj ją w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też