Bezkonkurencyjna sałatka z papryki na zimę — smak lata zamknięty w słoiku

Sałatka z papryki
Źródło: Shutterstock/Lika Mostova

Składniki

Sałatka z papryki

  • Liście laurowe
  • 3 kg Papryka czerwona
  • Ziele angielskie
  • 2 litry Woda
  • 200 g Cukier
  • 1.5 kg Cebula
  • 150 ml Olej rzepakowy
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • 18 g Sól
  • 250 ml Ocet spirytusowy 10%

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w krążki. Przełóż pokrojone warzywo do miski, dodaj sól i starannie wymieszaj komponenty. Naczynie przykryj i odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.

  3. 3

    Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój je w paski.

  4. 4

    Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę oraz ocet, wsyp cukier i doprowadź mieszankę do wrzenia.

  5. 5

    Do gotującej się marynaty dodaj paprykę oraz odsączoną z soku cebulę. Komponenty gotuj przez ok. 5 minut.

  6. 6

    Sałatkę z papryki przełóż do wyparzonych słoiczków. Następnie do każdego naczynia dodaj 3 ziarna czarnego pieprzu, 1 liść laurowy oraz 1 ziarno ziela angielskiego. Do każdego słoika dodaj także 1 łyżkę oleju rzepakowego. 

  7. 7

    Słoiki z sałatką z papryki szczelnie zakręć. 

  8. 8

     

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane zaprawy i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj sałatkę z papryki, odliczając 8 minut.

  9. 9

    Tak przygotowane zaprawy pozostaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia, a  następnie przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Sałatka z papryki na zimę jest gotowa do spożycia po ok. 2 tygodniach. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też