Obłędnie pyszny sernik z musem malinowym, gotowy w kilku krokach
Sernik z musem malinowym to lekki i odświeżający deser, który zachwyci smakiem oraz prezencją zarówno domowników, jak i przybyłych gości. Wypiek ten wyróżnia się delikatną, kremową konsystencją, dzięki czemu rozpływa się w ustach, rozpieszczając kubki smakowe. Ponadto sernik z musem malinowym jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a mimo to efekt za każdym razem okazuje się zniewalający.
Składniki
Sernik z musem malinowym
- 1 opakowanie Budyń śmietankowy
- 60 g Masło
- 1 szklanki Cukier
- 100 g Mąka pszenna
- 150 g Maliny
- 1 sztuka Jajko
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 250 g Ricotta
- 500 g Twaróg sernikowy
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Do miski wsyp mąkę pszenną, 3 łyżki cukru oraz kawałki masła. Zagniataj ciasto do chwili otrzymania jednolitej masy.
- 3
Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, natomiast boki foremki posmaruj starannie masłem.
- 4
Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką pszenną stolnicy, a następnie przełóż je do blaszki, tak, aby pokryło jej spód oraz boki, do wysokości ok. 1 cm.
- 5
Kruche ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 15 minut, do chwili zarumienienia.
- 6
W międzyczasie umieść w misce ricottę, 2/3 szklanki cukru, proszek budyniowy, cukier wanilinowy oraz jajko. Miksuj składniki do chwili otrzymania jednolitej masy.
- 7
Maliny delikatnie opłucz, a następnie osusz. Zblenduj je z dodatkiem 3 łyżek cukru, a następnie przetrzyj przez sito, aby otrzymać gładki mus.
- 8
Na podpieczony spód wylej przygotowaną masę serową, a wierzch polej gładkim przecierem owocowym. Aby sernik z musem malinowym znakomicie się prezentował, warto za pomocą wykałaczki utworzyć na jego powierzchni wymyślne wzorki.
- 9
Sernik z musem malinowym włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 20 minut. Następnie wyciągnij wypiek z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
Deser serowy tuż przed podaniem polecamy udekorować świeżymi listkami mięty.
Zobacz także:
Sernik z musem malinowym to znakomita odsłona jednego z najbardziej popularnych wypieków. Receptura nie jest skomplikowana, dzięki czemu poradzą sobie z nią nawet osoby, które w kuchni zaczynają stawiać swoje pierwsze kroczki. Ciasto przygotowane jest z dodatkiem serka ricotta, który sprawia, że tekstura kremu pozostaje wilgotna, natomiast smak deseru — niezwykle subtelny. Całość zwieńcza dodatek kwaskowatych owoców, które fantastycznie komponują się ze słodką masą serową. Koniecznie wypróbuj recepturę na sernik z musem malinowym i ciesz się smakiem pysznego deseru we własnym domu.
Zobacz także: Sernik pistacjowy, jakiego jeszcze nie próbowałeś! To deser na każdą okazję
Jak przygotować sernik z musem malinowym? Praktyczne porady
Aby przygotować wyśmienity sernik z musem malinowym, kluczowe okazuje się zastosowanie dobrej jakości sera. Zachęcamy do zakupienia twarogu w kostce, a następnie samodzielne zmielenie go (najlepiej trzykrotne), aby powstał perfekcyjnie gładki krem. Dzięki temu zarówno smak, jak i konsystencja deseru będzie znakomita. Osobom, które lubują się w smaku wanilii, rekomendujemy wzbogacenie masy serowej w dodatek proszku otrzymanego po jej zmieleniu lub szerzej dostępnego ekstraktu. Sprawi on, że sernik z musem malinowym będzie wyrazistszy.
Wypiek ten można również przyrządzić na spodzie ciasteczkowym. Znakomicie zastępuje on kruche ciasto, a jego przyrządzenie jest dziecinnie proste. Wystarczy rozdrobnić ulubione herbatniki i połączyć je z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy blaszkę do pieczenia. Jak widać, nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na sernik z musem malinowym z każdym kolejnym razem szykować w coraz to nowych odsłonach, zaskakując bliskich swoją kreatywnością i wyczuciem smaku.