Obłędnie pyszny sernik z musem malinowym, gotowy w kilku krokach

Sernik z musem malinowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik z musem malinowym

  • 1 opakowanie Budyń śmietankowy
  • 60 g Masło
  • 1 szklanki Cukier
  • 100 g Mąka pszenna
  • 150 g Maliny
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 250 g Ricotta
  • 500 g Twaróg sernikowy

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Do miski wsyp mąkę pszenną, 3 łyżki cukru oraz kawałki masła. Zagniataj ciasto do chwili otrzymania jednolitej masy. 

  3. 3

    Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, natomiast boki foremki posmaruj starannie masłem. 

  4. 4

    Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką pszenną stolnicy, a następnie przełóż je do blaszki, tak, aby pokryło jej spód oraz boki, do wysokości ok. 1 cm. 

  5. 5

    Kruche ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 15 minut, do chwili zarumienienia.

  6. 6

    W międzyczasie umieść w misce ricottę, 2/3 szklanki cukru, proszek budyniowy, cukier wanilinowy oraz jajko. Miksuj składniki do chwili otrzymania jednolitej masy. 

  7. 7

    Maliny delikatnie opłucz, a następnie osusz. Zblenduj je z dodatkiem 3 łyżek cukru, a następnie przetrzyj przez sito, aby otrzymać gładki mus.

  8. 8

    Na podpieczony spód wylej przygotowaną masę serową, a wierzch polej gładkim przecierem owocowym. Aby sernik z musem malinowym znakomicie się prezentował, warto za pomocą wykałaczki utworzyć na jego powierzchni wymyślne wzorki.

  9. 9

    Sernik z musem malinowym włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 20 minut. Następnie wyciągnij wypiek z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

     

    Deser serowy tuż przed podaniem polecamy udekorować świeżymi listkami mięty.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też