Sernik z mango — ten rozkoszny wypiek rozpieści Twoje kubki smakowe

Sernik z mango
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik z mango

  • 250 g Miazga z mango
  • 1 opakowanie Galaretka cytrynowa
  • 300 g Serek waniliowy
  • 2 łyżki Żelatyna
  • 200 ml Śmietanka 30%
  • 10 sztuk Andruty
  • Żółty barwnik spożywczy

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka wlej 300 ml wody, połóż go na palniku o maksymalnej mocy i doprowadź do wrzenia, po czym ściągnij naczynie z kuchenki. Następnie do garnuszka z wrzątkiem wsyp galaretkę cytrynową i dodaj kilka kropli żółtego barwnika spożywczego. Odstaw miksturę na 10 minut w celu przestygnięcia. 

  2. 2

    Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

  3. 3

    Andruty pokrusz na mniejsze kawałki, a następnie wyłóż nimi dno formy. 

  4. 4

    Śmietankę ubij delikatnie mikserem, a następnie dodaj ją do naczynia z galaretką. Składniki starannie wymieszaj, po czym bardzo ostrożnie przelej całość tortownicy. W takiej postaci formę wstaw do lodówki na 30 minut, aby masa stężała.

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj masę serową. 1 łyżkę żelatyny wsyp do garnuszka i zalej ją 100 ml wody. Płyn podgrzewaj do chwili rozpuszczenia, uważaj jednak aby go nie zagotować. Następnie w misce umieść serek waniliowy i powoli wlewaj do niego roztwór żelatynowy. Po starannym wymieszaniu wlej masę na schłodzony sernik z mango i włóż deser do lodówki na co najmniej 30 minut.

  6. 6

    Ponownie z 1 łyżki żelatyny i 100 ml wody przygotuj roztwór. W misce umieść pulpę z mango, a po delikatnym przestudzeniu dodaj również rozpuszczoną żelatynę. Składniki starannie wymieszaj, a następnie wylej masę na schłodzony sernik i włóż tortownicę do lodówki na kolejne 30 minut. 

     

    Sernik z mango podawaj bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki. Deser prezentuje się znakomicie, przyozdobiony kawałkami pokruszonej bezy.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też