Sernik z mango — ten rozkoszny wypiek rozpieści Twoje kubki smakowe
Sernik z mango na zimno to znakomity, odświeżający deser, który najlepiej smakuje w upalne dni. Przysmak ten warto jednak przyrządzać niezależnie od pory roku, co znacznie ułatwia fakt, że wykorzystane składniki są ogólnodostępne i można je z łatwością zakupić w niemal każdym markecie. Sernik na zimno z mango składa się z trzech warstw o kontrastujących kolorach, dzięki czemu zarówno jego smak, jak i wygląd z pewnością zachwycą Twoich najbliższych.
Składniki
Sernik z mango
- 250 g Miazga z mango
- 1 opakowanie Galaretka cytrynowa
- 300 g Serek waniliowy
- 2 łyżki Żelatyna
- 200 ml Śmietanka 30%
- 10 sztuk Andruty
- Żółty barwnik spożywczy
Przygotowanie
- 1
Do garnka wlej 300 ml wody, połóż go na palniku o maksymalnej mocy i doprowadź do wrzenia, po czym ściągnij naczynie z kuchenki. Następnie do garnuszka z wrzątkiem wsyp galaretkę cytrynową i dodaj kilka kropli żółtego barwnika spożywczego. Odstaw miksturę na 10 minut w celu przestygnięcia.
- 2
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- 3
Andruty pokrusz na mniejsze kawałki, a następnie wyłóż nimi dno formy.
- 4
Śmietankę ubij delikatnie mikserem, a następnie dodaj ją do naczynia z galaretką. Składniki starannie wymieszaj, po czym bardzo ostrożnie przelej całość tortownicy. W takiej postaci formę wstaw do lodówki na 30 minut, aby masa stężała.
- 5
W międzyczasie przygotuj masę serową. 1 łyżkę żelatyny wsyp do garnuszka i zalej ją 100 ml wody. Płyn podgrzewaj do chwili rozpuszczenia, uważaj jednak aby go nie zagotować. Następnie w misce umieść serek waniliowy i powoli wlewaj do niego roztwór żelatynowy. Po starannym wymieszaniu wlej masę na schłodzony sernik z mango i włóż deser do lodówki na co najmniej 30 minut.
- 6
Ponownie z 1 łyżki żelatyny i 100 ml wody przygotuj roztwór. W misce umieść pulpę z mango, a po delikatnym przestudzeniu dodaj również rozpuszczoną żelatynę. Składniki starannie wymieszaj, a następnie wylej masę na schłodzony sernik i włóż tortownicę do lodówki na kolejne 30 minut.
Sernik z mango podawaj bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki. Deser prezentuje się znakomicie, przyozdobiony kawałkami pokruszonej bezy.
Zobacz także:
Sernik z mango to receptura, która pomimo prostego sposobu wykonania, wymaga czasu i cierpliwości kucharza. To wyśmienite ciasto przed podaniem należy przez kilka godzin schładzać w lodówce, co sprawia, że przygotowania powinno się rozpocząć odpowiednio wcześnie. Zapewniamy jednak, że poświęcony czas wynagrodzi wyśmienity smak tego deseru. Sernik z mango na zimno na pewno nie rozczaruje oczekiwań nawet najbardziej wymagających degustatorów słodkości.
Zobacz także: Sernik nowojorski skradnie Twoje serce. To ciasto dla perfekcjonistów
Jak przygotować sernik z mango? Praktyczne porady i wskazówki
Sernik z mango wykonuje się w kilku etapach, przez co kolory poszczególnych warstw pięknie między sobą kontrastują. Układając na dnie andruty, należy pamiętać, że są one niezwykle lekkie i zalewając je masą serową, dojdzie do połączenia się tych składników. Aby temu zapobiec, rozłożone wafelki posmaruj kilkoma łyżkami kremu, a następnie włóż foremkę na ok. 20 minut do lodówki. Gdy upłynie wskazany czas, bez obaw można wylać do tortownicy resztę masy, dzięki czemu warstwy ciasta pozostaną nienaruszone.
Sernik z mango na zimno można przygotować, korzystając ze świeżych, zblendowanych owoców lub gotowej pulpy, zakupionej w większych dyskontach. Warto jednak zwrócić uwagę na gęstość produktu. W przypadku, w którym będzie on zbyt rzadki, polecamy zmniejszyć dodaną do galaretki ilość wody. Trik ten sprawi, że ciasto wyjdzie bez zarzutu, a kosztujący sernik z mango goście będą zauroczeni tym deserem.