Rogaliki drożdżowe z jabłkami jak u babci. Niezastąpiony przepis
Rogaliki drożdżowe z jabłkami to znakomity sposób na urozmaicenie diety malucha. Najmłodsi milusińscy, podobnie jak i starsi domownicy często wykazują ochotę na przysłowiowe „małe co nieco”. W tej sytuacji rogaliki drożdżowe z jabłkami to receptura, która z pewnością zaspokoi apetyt Twoich najbliższych. To ponadto smakowity sposób na dostarczenie wielu wartościowych składników odżywczych.
Składniki
Rogaliki drożdżowe z jabłkami
- 115 g Masło
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 1 szklanki Mąka orkiszowa
- 2 łyżki Cukier kokosowy
- 1 sztuka Jabłko
- 25 g Świeże drożdże
- 0.5 Szklanka Jogurt naturalny
- 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon
- 2 sztuki Jajko
Przygotowanie
- 1
W misce umieść pokruszone, świeże drożdże, cukier oraz jogurt naturalny. Składniki starannie wymieszaj, a następnie odstaw na co najmniej 10 minut w ciepłe miejsce.
- 2
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 3
Białka oddziel od żółtek.
- 4
Mąkę pszenną oraz orkiszową przesiej do miski, dodaj żółtka oraz pokrojone w kostkę 100 g masła. Następnie wlej do naczynia zaczyn drożdżowy i starannie wymieszaj podane składniki.
- 5
Jabłko obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wykrój z niego gniazdo nasienne. Pokrój owoc w kostkę i umieść go w rondelku. Następnie dodaj 15 g masła oraz 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego i postaw garnek na palniku o średniej mocy. Duś jabłka pod przykryciem, aż będą miękkie, po czym ściągnij je z kuchenki, i pozostaw do wystudzenia.
- 6
Podziel ciasto drożdżowe na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt koła, po czym pokrój na 8 trójkątów.
- 7
Na brzegu każdego trójkąta umieść 1 łyżeczkę duszonych jabłek i zwiń ciasto do środka na kształt rogalika.
- 8
Blachę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie ułóż na niej rogaliki drożdżowe z jabłkami. Pozostaw pomiędzy ciasteczkami 5 cm odstępu, po czym posmaruj rogale rozbełtanym białkiem.
- 9
Rogaliki drożdżowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 25 minut do chwili zarumienienia. Następnie wyciągnij wypiek z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem przed podaniem polecamy oprószyć odrobiną cukru pudru.
Zobacz także:
Rogaliki drożdżowe z jabłkami to wyśmienite ciasteczka, których przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym miłośnikom cukiernictwa. Te pyszne łakocie są obfite w błonnik, witaminy oraz składniki mineralne, których potrzebuje każdy młody organizm. Wykonując rogaliki drożdżowe z jabłkami dla dzieci, nie tylko zapewnisz im smaczną i zdrową przekąskę, ale także stworzysz okazję do wspólnego spędzenia czasu w kuchni.
Od kiedy można podać dziecku rogaliki drożdżowe z jabłkami?
Rogaliki drożdżowe z jabłkami mogą pojawić się w diecie najmłodszych milusińskich już po ukończeniu 12. miesiąca życia. Należy jednak pamiętać, że jest to przepis, który może stanowić znakomite urozmaicenie codziennego menu, jednak nie powinien pojawiać się w nim zbyt często.
Zobacz także: Banalnie proste ciasteczka korzenne, które pokochasz za smak i obłędny wygląd
Jak przygotować rogaliki drożdżowe z jabłkami? Porady i wskazówki
Aby przygotować rogaliki drożdżowe z jabłkami, wystarczy połączyć kilka ogólnodostępnych komponentów, a następnie utworzyć z nich jednolite ciasto. Ciasteczka można nadziać farszem owocowym lub wykorzystać do tego celu inne składniki — jak np. krem czekoladowy, kajmak, czy masło orzechowe. Rogaliki drożdżowe z jabłkami przyrządzone są na bazie mąki orkiszowej, jednak jej wybór zależy wyłącznie od osobistych preferencji smakowych. Warto kierować się także wartością odżywczą tego produktu. Pamiętaj, że mąki z wyższym typem uznaje się za korzystniejsze dla zdrowia.