Rogaliki drożdżowe z jabłkami jak u babci. Niezastąpiony przepis

Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

  • 115 g Masło
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 1 szklanki Mąka orkiszowa
  • 2 łyżki Cukier kokosowy
  • 1 sztuka Jabłko
  • 25 g Świeże drożdże
  • 0.5 Szklanka Jogurt naturalny
  • 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon
  • 2 sztuki Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    W misce umieść pokruszone, świeże drożdże, cukier oraz jogurt naturalny. Składniki starannie wymieszaj, a następnie odstaw na co najmniej 10 minut w ciepłe miejsce.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Białka oddziel od żółtek.

  4. 4

    Mąkę pszenną oraz orkiszową przesiej do miski, dodaj żółtka oraz pokrojone w kostkę 100 g masła. Następnie wlej do naczynia zaczyn drożdżowy i starannie wymieszaj podane składniki. 

  5. 5

    Jabłko obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wykrój z niego gniazdo nasienne. Pokrój owoc w kostkę i umieść go w rondelku. Następnie dodaj 15 g masła oraz 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego i postaw garnek na palniku o średniej mocy. Duś jabłka pod przykryciem, aż będą miękkie, po czym ściągnij je z kuchenki, i pozostaw do wystudzenia. 

  6. 6

    Podziel ciasto drożdżowe na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt koła, po czym pokrój na 8 trójkątów.

  7. 7

    Na brzegu każdego trójkąta umieść 1 łyżeczkę duszonych jabłek i zwiń ciasto do środka na kształt rogalika.

  8. 8

    Blachę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie ułóż na niej rogaliki drożdżowe z jabłkami. Pozostaw pomiędzy ciasteczkami 5 cm odstępu, po czym posmaruj rogale rozbełtanym białkiem.

  9. 9

    Rogaliki drożdżowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 25 minut do chwili zarumienienia. Następnie wyciągnij wypiek z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

     

    Rogaliki drożdżowe z jabłkiem przed podaniem polecamy oprószyć odrobiną cukru pudru.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też