Najlepsze placki drożdżowe z jabłkami, idealne na śniadanie
Placki drożdżowe z jabłkami to rewelacyjny przepis na rodzinne śniadanie. Są one niezwykle puszyste, delikatne oraz chrupiące. Przygotowane w większej ilości idealnie sprawdzą się także na drugie śniadanie do pracy lub szkoły — gwarantujemy, że równie dobrze smakują na zimno. Placki drożdżowe z jabłkami są uwielbiane przez dzieci, jednak także dorośli chętnie się nimi zajadają. Nic w tym dziwnego, że gdy przepis ten raz zagości w kuchni, z pewnością wielokrotnie do niej powróci.
Składniki
Placki drożdżowe z jabłkami
- 3 Jajko
- 3 łyżki Cukier
- 2 sztuki Jabłko
- 7 g Suszone drożdże
- 1 szklanki Mleko
- 400 g Mąka pszenna
- Olej rzepakowy
Przygotowanie
- 1
Mleko przelej do rondelka i podgrzej je delikatnie na małej mocy palnika — powinno osiągnąć temperaturę ok. 30 st. C. Zbyt ciepłe mleko spowoduje, że placki drożdżowe z jabłkami nie wyrosną.
- 2
Jajka, mleko, cukier, drożdże instant oraz mąkę umieść w misce i mieszaj mikserem z końcówką haka, aż do połączenia składników. Ciasto na placki drożdżowe z jabłkami powinno być gęste i klejące oraz — co najważniejsze — nie zawierać żadnych grudek.
- 3
Gotowe ciasto na placki drożdżowe z jabłkami przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
- 4
W międzyczasie obierz jabłka, następnie pokrój je na ćwiartki i wykrój z nich starannie gniazda nasienne. Tak przygotowane kawałki owoców pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm, a następnie dodaj do wyrośniętego ciast drożdżowego i dokładnie wymieszaj.
- 5
Nagrzej dużą patelnię i wlej na nią niewielką ilość oleju rzepakowego. Gdy tłuszcz osiągnie pożądaną temperaturę, formuj na patelni za pomocą łyżki okrągłe porcje ciasta. Powinny mieć one wysokość ok. 2 cm, dzięki czemu placki drożdżowe z jabłkami będą pulchne i grube. Pamiętaj, że racuszki zwiększą swoją objętość podczas smażenia, dlatego zostaw pomiędzy nimi ok. 5 cm odstępu.
- 6
Smaż placki drożdżowe z jabłkami pod przykryciem z każdej strony ok. 3 minuty do momentu zarumienienia.
- 7
Gotowe placki drożdżowe z jabłkami układaj na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smakowitą przekąskę podawaj z dodatkiem cukru pudru lub ulubionymi dodatkami.
Zobacz także:
Placki drożdżowe z jabłkami to dość prosty przepis, z którego wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Nie ukrywamy jednak, że ich przygotowanie wymaga nieco cierpliwości. Dla osób, które nie mają czasu na szykowanie czasochłonnych śniadań, mamy sprawdzony trik — chcąc cieszyć się rano smakiem świeżo usmażonych racuszków, ciasto można jednak przygotować dzień wcześniej, aby nazajutrz delektować się ich smakiem, bez konieczności wstawania przed pozostałymi domownikami. Placki drożdżowe z jabłkami można przygotować również na obiad — w takim przypadku rekomendujemy podać je z odpowiednimi dodatkami, które sprawią, że posiłek będzie niebywale odżywczy i sycący.
Z czym podawać placki drożdżowe z jabłkami?
Placki drożdżowe z jabłkami smakują wyśmienicie podane samodzielnie lub delikatnie posypane cukrem pudrem. Można je jednak zestawić z ulubionymi dodatkami, które sprawią, że posiłek stanie się bardziej odżywczy i sycący. Warto dodać dla placków drożdżowych z jabłkami porcję serka wiejskiego, grani lub jogurtu naturalnego. Osoby, które nie boją się dodatkowych kalorii, powinny także wypróbować smakowite racuszki, podane z obfitym kleksem śmietany.
Zobacz także: Placki z jabłkami na kefirze, jak u babci
Placki drożdżowe z jabłkami polecamy posypać mielonym cynamonem — fantastycznie komponuje się z owocami i nadaje placuszkom jesiennego charakteru. Serwując racuszki, można także dodać porcję świeżych czerwonych porzeczek, malin czy wiśni. Warto sięgnąć po te owoce, które mają delikatnie kwaskowaty smak.