Najlepsze placki drożdżowe z jabłkami, idealne na śniadanie

Placki drożdżowe z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Placki drożdżowe z jabłkami

  • 3 Jajko
  • 3 łyżki Cukier
  • 2 sztuki Jabłko
  • 7 g Suszone drożdże
  • 1 szklanki Mleko
  • 400 g Mąka pszenna
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Mleko przelej do rondelka i podgrzej je delikatnie na małej mocy palnika — powinno osiągnąć temperaturę ok. 30 st. C. Zbyt ciepłe mleko spowoduje, że placki drożdżowe z jabłkami nie wyrosną.

  2. 2

    Jajka, mleko, cukier, drożdże instant oraz mąkę umieść w misce i mieszaj mikserem z końcówką haka, aż do połączenia składników. Ciasto na placki drożdżowe z jabłkami powinno być gęste i klejące oraz — co najważniejsze — nie zawierać żadnych grudek.

  3. 3

    Gotowe ciasto na placki drożdżowe z jabłkami przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

  4. 4

    W międzyczasie obierz jabłka, następnie pokrój je na ćwiartki i wykrój z nich starannie gniazda nasienne. Tak przygotowane kawałki owoców pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm, a następnie dodaj do wyrośniętego ciast drożdżowego i dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Nagrzej dużą patelnię i wlej na nią niewielką ilość oleju rzepakowego. Gdy tłuszcz osiągnie pożądaną temperaturę, formuj na patelni za pomocą łyżki okrągłe porcje ciasta. Powinny mieć one wysokość ok. 2 cm, dzięki czemu placki drożdżowe z jabłkami będą pulchne i grube. Pamiętaj, że racuszki zwiększą swoją objętość podczas smażenia, dlatego zostaw pomiędzy nimi ok. 5 cm odstępu.

  6. 6

    Smaż placki drożdżowe z jabłkami pod przykryciem z każdej strony ok. 3 minuty do momentu zarumienienia.

  7. 7

    Gotowe placki drożdżowe z jabłkami układaj na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smakowitą przekąskę podawaj z dodatkiem cukru pudru lub ulubionymi dodatkami. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też