Najsmaczniejsze ciasto z truskawkami — idealny deser na lato

Ciasto z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto z truskawkami

  • 800 g Truskawki
  • 200 g Maslo
  • 2 szklanek Mąka pszenna tortowa
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 5 Jajko
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm (lub kwadratową, o wymiarach 24 × 24 cm). Wysmaruj ją masłem i obsyp odrobiną bułki tartej. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, ustawiając go na tryb góra-dół.

  2. 2

    Umyj truskawki i delikatnie je osusz, po czym pozbądź się szypułek i pokrój owoce na połówki.

  3. 3

    Jajka ubijaj razem z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy.

  4. 4

    Rozpuść masło i odłóż je na bok, by delikatnie przestygło. Możesz roztopić je w kąpieli wodnej lub włożyć miseczkę do mikrofalówki. Płynne masło wlewaj stopniowo do miski z przygotowaną wcześniej masą, mieszając zawartość miski za pomocą miksera.

  5. 5

    W oddzielnym naczyniu połącz suche składniki, tj. mąkę pszenną tortową i proszek do pieczenia. Starannie wymieszaj wszystkie składniki, posługując się szpatułką lub drewnianą łyżką. Masa na ciasto z truskawkami będzie gotowa, kiedy przybierze jednolitą konsystencję, bez grudek i śladów mąki.

  6. 6

    Przygotowane ciasto wlej do formy. Na wierzch połóż pokrojone kawałki owoców.

  7. 7

    Ciasto z truskawkami wstaw do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz ok. 45-50 minut. Po upieczeniu wyciągnij ciasto z formy i połóż je na kratce, żeby ostygło.

  8. 8

    Ostudzone ciasto truskawkowe posyp cukrem pudrem, pokrój na kawałki i serwuj swoim bliskim, jako dodatek do pysznej kawy.

     

    Wypróbuj także przepis na szybki sernik z truskawkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też