Rzodkiewki marynowane — rubinowe kuleczki pełne smaku. Będziesz zaskoczony jak łatwo można je przygotować

Rzodkiewki marynowane
Źródło: Shutterstock/Alexey Khakimov

Składniki

Rzodkiewki marynowane

  • 1 łyżeczka Sól
  • 300 g Rzodkiewka
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 80 g Cukier
  • 100 ml Ocet
  • 100 ml Woda
  • 1 łyżeczka Nasiona gorczycy
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny ziarnisty

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Rzodkiewki dokładnie umyj, pokrój w plasterki lub pozostaw w całości i umieść w przygotowanych słoikach.

  3. 3

    W garnku zagotuj wodę wraz z dodatkiem octu, cukru, soli, ziaren gorczycy, ziaren czarnego pieprzu i liściem laurowym. Gdy płyn zacznie wrzeć, a cukier się rozpuści, wlej marynatę do słoików z rzodkiewkami.

  4. 4

    Rzodkiewki marynowane szczelnie zakręć.

  5. 5

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane rzodkiewki marynowane i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory, odliczając 15 minut.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też