Sałatka z buraków — niezastąpiony dodatek do drugiego dania

Sałatka z buraków
Źródło: Shutterstock/kochabamba

Składniki

Sałatka z buraków

  • 170 g Ogórki kiszone
  • 1200 g Burak ćwikłowy
  • 60 g Olej rzepakowy
  • 320 g Cebula cukrowa
  • 400 g Jabłko
  • Sól
  • 1 łyżeczka Cukier
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Buraki starannie umyj, następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego i zawiń w folię aluminiową. 

  3. 3

    Przygotowane warzywa ułóż na blaszce i włóż do nagrzanego piekarnika. Buraki piecz przez ok. 90 minut. Następnie wyciągnij warzywa z kuchenki i pozostaw do przestudzenia.

  4. 4

    Buraki ostrożnie obierz ze skóry.

  5. 5

    Jabłka obierz ze skóry i wytnij z owoców gniazda nasienne. 

  6. 6

    Jabłka oraz buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pamiętaj, aby założyć rękawice jednorazowe, które uchronią Cię przed zabarwieniem dłoni.

  7. 7

    Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj warzywo.

  8. 8

    Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.

  9. 9

    W dużej misce umieść cebulę, buraki, jabłka oraz ogórki kiszone. Składniki starannie wymieszaj, a następnie dodaj olej rzepakowy, cukier, sól oraz czarny pieprz mielony i ponownie wymieszaj całość.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też