Kolorowa i lekka sałatka wiosenna — przekąska idealna nie tylko dla osób na diecie odchudzającej

Sałatka wiosenna z warzywami
Źródło: Shutterstock/Chatham172

Składniki

Sałatka wiosenna

  • 1 garść Pomidory koktajlowe
  • 0.5 Sztuka Cebula czerwona
  • 2 garście Szpinak młody
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 4 sztuki Rzodkiewka
  • 4 sztuki Ogórki gruntowe

Sos do sałatki wiosennej

  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki Szczypiorek
  • 2 łyżki Sok z limonki
  • 2 łyżki Posiekany szczypiorek
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Do dużej miski dodaj umyte i osuszone liście szpinaku. Możesz zastąpić je roszponką, sałatą masłową czy karbowaną, bądź wykorzystać gotowy miks.

  2. 2

    Paprykę umyj, wytnij gniazdo nasienne i pokrój na niewielkie kawałki. Możesz wykorzystać paprykę czerwoną, zieloną lub żółtą, wedle uznania.

  3. 3

    Ogórki starannie umyj, a następnie pokrój w niegrube plasterki.

  4. 4

    Rzodkiewki dokładnie umyj i podziel na plasterki.

  5. 5

    Czerwoną cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka. 

  6. 6

    Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Dla kontrastu polecamy wykorzystać pomidorki czerwone i te w żółtej odmianie. 

  7. 7

    Wszystkie komponenty połącz w misce ze szpinakiem.

  8. 8

    Na koniec przygotuj sos do wiosennej sałatki. Do oddzielnego naczynia dodaj sok wyciśnięty z limonki (można zamienić na cytrynę), posiekany koperek, oliwę z oliwek oraz przyprawy — czarny pieprz mielony i sól. Po wymieszaniu dodaj sos do sałatki i wymieszaj, by dip połączył się ze wszystkimi składnikami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też