Delikatne i przepyszne leczo z kurczakiem. Lekkie danie nie tylko na letnie dni

Leczo z kurczakiem
Źródło: Shuttestock/Lunov Mykola

Składniki

Składniki na leczo z kurczakiem

  • 700 g Filet z kurczaka
  • 3 sztuki Cebula cukrowa
  • 1 sztuka Cukinia
  • 3 sztuki Papryka czerwona
  • 1 sztuka Żółta papryka
  • 3 sztuki Pomidory malinowe
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 słoik Koncentrat pomidorowy
  • 4 łyżki Olej
  • 1 garść Oregano
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Wędzona papryka
  • 0.25 Łyżeczka ostra papryka
  • 0.25 Łyżeczka Pieprz
  • 1 Szczypta Suszone chili
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 0.25 Łyżeczka Oregano

Przygotowanie

  1. 1

    Leczo z kurczakiem to danie, które zrobicie korzystając z jednego garnka. Dobrze wybrać taki, który jest pojemny i ma szerokie dno. Przed przystąpieniem do gotowania warto przygotować sobie wszystkie składniki.

  2. 2

    Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek, żyłek i chrząstek, a następnie kroimy na małe kawałki. Mięso doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, oregano, majerankiem i paprykami – słodką, wędzoną i ostrą. Mieszamy dobrze wszystkie składniki i dostawiamy je na bok, żeby się nieco przegryzły. Jeśli zależy wam na bardziej intensywnym smaku, dodajcie więcej ostrzejszych przypraw: chili i pieprzu cayenne.

  3. 3

    Czas na przygotowanie składników do leczo z kurczakiem. Cebule szatkujemy na małe kawałki, a czosnek obieramy z łupin i tniemy na małe kawałeczki.

  4. 4

    Paprykę myjemy, przekrajamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie tniemy ją na mniejsze kawałki i na paski.

  5. 5

    Cukinię możemy zostawić ze skórą. Kroimy ją wzdłuż na połowy, a te jeszcze raz na pół i tniemy w poprzek na średniej wielkości plastry-ćwiartki.

  6. 6

    Na leczo z kurczakiem doskonale nadają się dojrzałe, aromatyczne i soczyste pomidory. Zanim je pokroimy na małe kawałki, należy pozbawić je skóry. Dobrą i szybką metodą jest sparzenie pomidorów wrzątkiem (umieszczamy je w małej miseczce i na kilka chwil zalewamy wrzątkiem). Na koniec siekamy jeszcze świeże oregano.

  7. 7

    Kiedy wszystkie składniki mamy już przygotowane, możemy przystąpić do gotowania. Do garnka wlewamy olej (rzepakowy, ryżowy, z pestek winogron), oliwę z oliwek lub dwie łyżki smalcu (nada leczo bardziej mięsny smak).

  8. 8

    Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ją (jak i kolejne składniki) bez przykrywki. Cebula powinna się zeszklić, może to zając około 10 minut – uważajcie, żeby nie zrobiła się rumiana, bo zmieni smak na gorzkawy.

  9. 9

    Kolejnym składnikiem, który przesmażamy jest kurczak. Dodajemy go razem z czosnkiem do smażącej się w garnku cebuli. Smażenie kurczaka powinno zająć około pięciu minut.

  10. 10

    Papryka to kolejny składnik, który trafia do garnka. Warto dodać, że to warzywo w kolorze czerwonym będzie miało słodki smak, żółta papryka będzie mniej słodka, a zielona wytrawna. Dobierając ilość i rodzaj papryki możecie modyfikować smak leczo. Pamiętajcie także, że zielona papryka potrzebuje więcej czasu żeby zmięknąć – z tego powodu lepiej pokroić ją na mniejsze kawałki.

  11. 11

    Czas na dodanie do garnka cukinii i pomidorów wraz z sokiem. Dodajemy także koncentrat pomidorowy. Leczo z kurczakiem powinno mieć sos, jeśli więc zawartość garnka jest zbyt gęsta, możecie dodać wody lub kilka łyżek passaty, czyli przecieru pomidorowego.

  12. 12

    Garnek przykrywamy pokrywką i rozpoczynamy proces duszenia leczo z kurczakiem, który będzie trwał około pół godziny. Kontrolujcie danie co kilka minut – mieszając zawartość drewnianą szpatułką.

  13. 13

    Po upłynięciu 30 minut czas na kontrolę smaku. Jeśli leczo z kurczakiem będzie miało za mało intensywny i wyrazisty smak, dodajcie więcej przypraw.

  14. 14

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też