Delikatne i przepyszne leczo z kurczakiem. Lekkie danie nie tylko na letnie dni
Leczo z kurczakiem to jedna z bardziej znanych wariacji na temat tego klasycznego węgierskiego dania. Jak je zrobić i jakich składników użyć, żeby wypadło bezbłędne?
Składniki
Składniki na leczo z kurczakiem
- 700 g Filet z kurczaka
- 3 sztuki Cebula cukrowa
- 1 sztuka Cukinia
- 3 sztuki Papryka czerwona
- 1 sztuka Żółta papryka
- 3 sztuki Pomidory malinowe
- 4 ząbki Czosnek
- 1 słoik Koncentrat pomidorowy
- 4 łyżki Olej
- 1 garść Oregano
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 1 łyżeczka Wędzona papryka
- 0.25 Łyżeczka ostra papryka
- 0.25 Łyżeczka Pieprz
- 1 Szczypta Suszone chili
- 1 łyżeczka Suszone oregano
- 0.25 Łyżeczka Oregano
Przygotowanie
- 1
Leczo z kurczakiem to danie, które zrobicie korzystając z jednego garnka. Dobrze wybrać taki, który jest pojemny i ma szerokie dno. Przed przystąpieniem do gotowania warto przygotować sobie wszystkie składniki.
- 2
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek, żyłek i chrząstek, a następnie kroimy na małe kawałki. Mięso doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, oregano, majerankiem i paprykami – słodką, wędzoną i ostrą. Mieszamy dobrze wszystkie składniki i dostawiamy je na bok, żeby się nieco przegryzły. Jeśli zależy wam na bardziej intensywnym smaku, dodajcie więcej ostrzejszych przypraw: chili i pieprzu cayenne.
- 3
Czas na przygotowanie składników do leczo z kurczakiem. Cebule szatkujemy na małe kawałki, a czosnek obieramy z łupin i tniemy na małe kawałeczki.
- 4
Paprykę myjemy, przekrajamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie tniemy ją na mniejsze kawałki i na paski.
- 5
Cukinię możemy zostawić ze skórą. Kroimy ją wzdłuż na połowy, a te jeszcze raz na pół i tniemy w poprzek na średniej wielkości plastry-ćwiartki.
- 6
Na leczo z kurczakiem doskonale nadają się dojrzałe, aromatyczne i soczyste pomidory. Zanim je pokroimy na małe kawałki, należy pozbawić je skóry. Dobrą i szybką metodą jest sparzenie pomidorów wrzątkiem (umieszczamy je w małej miseczce i na kilka chwil zalewamy wrzątkiem). Na koniec siekamy jeszcze świeże oregano.
- 7
Kiedy wszystkie składniki mamy już przygotowane, możemy przystąpić do gotowania. Do garnka wlewamy olej (rzepakowy, ryżowy, z pestek winogron), oliwę z oliwek lub dwie łyżki smalcu (nada leczo bardziej mięsny smak).
- 8
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ją (jak i kolejne składniki) bez przykrywki. Cebula powinna się zeszklić, może to zając około 10 minut – uważajcie, żeby nie zrobiła się rumiana, bo zmieni smak na gorzkawy.
- 9
Kolejnym składnikiem, który przesmażamy jest kurczak. Dodajemy go razem z czosnkiem do smażącej się w garnku cebuli. Smażenie kurczaka powinno zająć około pięciu minut.
- 10
Papryka to kolejny składnik, który trafia do garnka. Warto dodać, że to warzywo w kolorze czerwonym będzie miało słodki smak, żółta papryka będzie mniej słodka, a zielona wytrawna. Dobierając ilość i rodzaj papryki możecie modyfikować smak leczo. Pamiętajcie także, że zielona papryka potrzebuje więcej czasu żeby zmięknąć – z tego powodu lepiej pokroić ją na mniejsze kawałki.
- 11
Czas na dodanie do garnka cukinii i pomidorów wraz z sokiem. Dodajemy także koncentrat pomidorowy. Leczo z kurczakiem powinno mieć sos, jeśli więc zawartość garnka jest zbyt gęsta, możecie dodać wody lub kilka łyżek passaty, czyli przecieru pomidorowego.
- 12
Garnek przykrywamy pokrywką i rozpoczynamy proces duszenia leczo z kurczakiem, który będzie trwał około pół godziny. Kontrolujcie danie co kilka minut – mieszając zawartość drewnianą szpatułką.
- 13
Po upłynięciu 30 minut czas na kontrolę smaku. Jeśli leczo z kurczakiem będzie miało za mało intensywny i wyrazisty smak, dodajcie więcej przypraw.
- 14
Gotowe leczo można jeść z pieczywem, ryżem, ziemniakami, kaszą lub… bez żadnych dodatków.
Przeczytaj także
Leczo z kurczakiem to danie nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także bardzo proste w przygotowaniu, sycące i efektownie się prezentujące. Z tych powodów może stać się popisowym daniem wykonywanym przez osoby dopiero zaczynające swoją przygodę z gotowaniem – takich, dla których przepis na skomplikowaną kaczkę po pekińsku jest za trudny.
Co wyróżnia leczo z kurczakiem?
Przede wszystkim dodatek mięsa drobiowego. Zazwyczaj leczo jest daniem, w którego skład wchodzą przede wszystkim warzywa, choć wersją nie mniej popularną jest leczo z kiełbasą. Kurczak to opcja mniej oczywista, ale nie mniej smaczna.
Z czym jeść leczo z kurczakiem?
Leczo można jeść w wersji bez dodatków, ale jeśli zależy nam na tym, żeby stworzyć pełny, zbalansowany obiad, warto pokusić się o pewne modyfikacje. Do leczo z kurczakiem będzie pasował ugotowany na kleisto ryż, ale także ulubiony rodzaj kaszy czy gotowane ziemniaki. Danie to można zjeść także ze świeżym pieczywem – chlebem czy bagietką.