Przekąski serowe to must-have na każdą imprezę. Nikt się im nie oprze
Nie od dziś wiadomo, że przekąski serowe to absolutny must-have, który powinien znaleźć się na każdym imprezowym stole. Z sera wyczarować można bowiem wiele smakowitych kąsków, począwszy od deski rozmaitości, kończąc na rozpływających się w ustach kuleczkach z aromatycznymi dodatkami. Możliwości jest naprawdę wiele. W poniższym przepisie znajdziesz sposób na najlepsze przekąski serowe z halloumi, które znikną ze stołu szybciej, niż się tego spodziewasz.
Składniki
Przekąski serowe z halloumi
- 160 g ser halloumi
- 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
- 125 g Masło
- 90 g Mąka pszenna
- 100 g Kiełbasa chorizo
- 250 ml Woda
- 500 ml Olej
- 2 sztuki Jajko
- 1 opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Przygotowanie
- 1
Mieszankę Fix Spaghetti 4 sery z brokułami (Knorr) wsyp do wody, a następnie postaw naczynia na palniku i doprowadź do wrzenia. Gdy całość się zagotuje, zdejmij garnek z ognia i odłóż na bok, by mieszanka nieco ostygła.
- 2
W międzyczasie pokrój kiełbasę chorizo na drobne kawałeczki.
- 3
Ser halloumi zetrzyj na tarce.
- 4
Do oddzielnego naczynia wbij jajka i rozbełtaj je, używając widelca.
- 5
Gdy sos serowy stanie się chłodny, dodaj do niego masło (powinno być miękkie) oraz pokrojone kawałki chorizo i roztrzepane jajka. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
- 6
Zaraz potem do mieszanki dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, wysp mąkę pszenną i dodaj starty wcześniej ser halloumi. Powstałe ciasto starannie wymieszaj.
- 7
Z serowego miksu formuj w dłoniach niewielkie kuleczki. Gdy wykorzystasz całą masę, przekąski włóż do zamrażarki i pozostaw je w chłodzie na ok. 30 minut.
- 8
Po upływie wskazanego czasu na patelnię wlej olej, a gdy odpowiednio się nagrzeje, smaż na tłuszczu kuleczki z sera halloumi. Gdy staną się złociste, wyciągnij je i umieść na ręczniku papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się naddatku tłuszczu.
Zobacz także:
Szykując się do spotkania ze znajomymi czy rodziną za każdym razem pragniesz przygotować się do niego jak najlepiej. Nieodzowną częścią wspólnych posiedzeń są oczywiście zakąski, po które można z łatwością sięgać i kosztować, nawet prowadząc żywe rozmowy. Do takich bez dwóch zdań należą przekąski serowe, które często określa się mianem finger food.
Propozycją poczęstunku, który na pewno wpisze się w gust zaproszonych biesiadników, będą serowe kuleczki z halloumi. Do ich przygotowania wcale nie trzeba dysponować wielkimi umiejętnościami czy specjalistycznym sprzętem kuchennym. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić rewelacyjny, rozpływający się w ustach serowy specjał, wszystkie niezbędne wskazówki znajdziesz poniżej.
Zobacz także: Smażony ser, który odmieni smak twoich kanapek. Sprawdzony przepis Tomasza Strzelczyka
Przekąski serowe — jak je przygotować? Porady i wskazówki, które warto znać
Sporządzenie zaskakująco pysznych i aromatycznych kuleczek serowych nie jest skomplikowanym zadaniem. Na samym początku wyciągnij z lodówki masło — przed wykorzystaniem powinno być miękkie. Szykowanie przepisu rozpoczynamy od zagotowania wody z dodatkiem mieszanki Fix Spaghetti 4 sery z brokułami. Po zagotowaniu sos odstawiamy, żeby wystygnął. W międzyczasie szykujemy pozostałe składniki, tj. kroimy kiełbasę chorizo, ścieramy ser halloumi i roztrzepujemy jajka. Do przestudzonej mieszanki dodajemy mąkę, miękkie masełko, jajka, pikantne kawałki chorizo oraz starty ser i odrobinę gałki muszkatołowej.
Z podanych składników powinno utworzyć się plastyczne ciasto. Po wymieszaniu uformuj z niego drobne kulki, a następnie włóż do zamrażarki. Po 30 minutach w chłodzie przekąski serowe są gotowe do smażenia. Pamiętaj, że kuleczki powinny smażyć się na głębokim tłuszczu. Gotowe smakołyki można podawać nabite na wykałaczki lub stworzyć deskę z innymi przekąskami serowymi, wedle własnego pomysłu.