Przekąski serowe to must-have na każdą imprezę. Nikt się im nie oprze

Przekąski serowe z halloumi i chorizo
Źródło: Shutterstock/MOUTASEM PHOTOGRAPHY

Składniki

Przekąski serowe z halloumi

  • 160 g ser halloumi
  • 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
  • 125 g Masło
  • 90 g Mąka pszenna
  • 100 g Kiełbasa chorizo
  • 250 ml Woda
  • 500 ml Olej
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr

Przygotowanie

  1. 1

    Mieszankę Fix Spaghetti 4 sery z brokułami (Knorr) wsyp do wody, a następnie postaw naczynia na palniku i doprowadź do wrzenia. Gdy całość się zagotuje, zdejmij garnek z ognia i odłóż na bok, by mieszanka nieco ostygła.

  2. 2

    W międzyczasie pokrój kiełbasę chorizo na drobne kawałeczki.

  3. 3

    Ser halloumi zetrzyj na tarce.

  4. 4

    Do oddzielnego naczynia wbij jajka i rozbełtaj je, używając widelca.

  5. 5

    Gdy sos serowy stanie się chłodny, dodaj do niego masło (powinno być miękkie) oraz pokrojone kawałki chorizo i roztrzepane jajka. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

  6. 6

    Zaraz potem do mieszanki dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, wysp mąkę pszenną i dodaj starty wcześniej ser halloumi. Powstałe ciasto starannie wymieszaj.

  7. 7

    Z serowego miksu formuj w dłoniach niewielkie kuleczki. Gdy wykorzystasz całą masę, przekąski włóż do zamrażarki i pozostaw je w chłodzie na ok. 30 minut.

  8. 8

    Po upływie wskazanego czasu na patelnię wlej olej, a gdy odpowiednio się nagrzeje, smaż na tłuszczu kuleczki z sera halloumi. Gdy staną się złociste, wyciągnij je i umieść na ręczniku papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się naddatku tłuszczu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też