Rozpływający się w ustach ser w panierce — poezja smaku na Twoim talerzu

Ser w panierce
Źródło: GettyImages

Składniki

Ser w panierce

  • 4 łyżki Mąka pszenna
  • 2 Jajko
  • 400 g Ser żółty
  • 1 litr Olej rzepakowy
  • 100 g Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Ser pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. 

  2. 2

    Na blacie kuchennym ułóż obok siebie 3 głębokie talerze. Na pierwszy wysyp mąkę pszenną, do drugiego wbij jajka, natomiast na trzecim umieść bułkę tartą.

  3. 3

    Jajka delikatnie rozbełtaj, używając widelca.

  4. 4

    Każdy kawałek sera obtocz kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej, a następnie ponownie w jajku i bułce tartej. Dzięki temu ser nie wypłynie podczas smażenia, a panierka stanie się nieco grubsza.

  5. 5

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy. 

  6. 6

    Gdy tłuszcz osiągnie pożądaną temperaturę, na patelni umieść kawałki panierowanego sera i smaż je na głębokim tłuszczu do chwili zarumienienia.

  7. 7

    Smażony ser w panierce połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowy rarytas kuchni czeskiej smakuje znakomicie podany m.in. w towarzystwie sosu tatarskiego.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też