Rozpływający się w ustach ser w panierce — poezja smaku na Twoim talerzu
Ser w panierce to klasyczne danie kuchni czeskiej, gdzie najczęściej serwowany jest w towarzystwie frytek i sosu tatarskiego. Przysmak ten można spotkać u naszych południowo-zachodnich sąsiadów, zarówno w tańszych przydrożnych barach, jak i ekskluzywnych renomowanych restauracjach. Wydawać by się mogło, że receptura ta jest trudna i skomplikowana, jednak smażony ser w panierce można z łatwością przyrządzić samodzielnie, we własnym domu. Wszystkie niezbędne składniki dostępne są w niemal każdym dyskoncie, a wykonanie tego specjału nie zajmuje więcej niż 15 minut.
Składniki
Ser w panierce
- 4 łyżki Mąka pszenna
- 2 Jajko
- 400 g Ser żółty
- 1 litr Olej rzepakowy
- 100 g Bułka tarta
Przygotowanie
- 1
Ser pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
- 2
Na blacie kuchennym ułóż obok siebie 3 głębokie talerze. Na pierwszy wysyp mąkę pszenną, do drugiego wbij jajka, natomiast na trzecim umieść bułkę tartą.
- 3
Jajka delikatnie rozbełtaj, używając widelca.
- 4
Każdy kawałek sera obtocz kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej, a następnie ponownie w jajku i bułce tartej. Dzięki temu ser nie wypłynie podczas smażenia, a panierka stanie się nieco grubsza.
- 5
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy.
- 6
Gdy tłuszcz osiągnie pożądaną temperaturę, na patelni umieść kawałki panierowanego sera i smaż je na głębokim tłuszczu do chwili zarumienienia.
- 7
Smażony ser w panierce połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowy rarytas kuchni czeskiej smakuje znakomicie podany m.in. w towarzystwie sosu tatarskiego.
Zobacz także:
Ser w panierce to receptura, którą warto przyrządzić na obiad lub kolację. Przysmak ten można ponadto przygotować w formie paluszków i serwować na różnego rodzaju przyjęciach. Bez wątpienia podany w takiej formie ser w panierce uświetni niejedną uroczystość, szczególnie jeżeli pojawi się w towarzystwie kremowych dipów. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez serowego kąska, a przyrządzony w tak atrakcyjnej formie z pewnością zaskoczy Twoich najbliższych. Warto pamiętać o tym, że przysmak ten jest daniem wysokokalorycznym, jednak pamiętając o zachowaniu umiaru i zdrowego rozsądku, ser w panierce może stanowić fantastyczne urozmaicenie diety, a nawet zapobiec monotonii w rodzinnym jadłospisie.
Smażony ser w panierce — jak przygotować?
Przygotowanie tego specjału jest dziecinnie proste. Kluczowe jest jednak, aby ser w panierce został dwukrotnie obtoczony w jajku oraz bułce tartej. Ta czynność gwarantuje, że podczas smażenia przysmak zachowa swój kształt i nie dojdzie do niechcianego rozpłynięcia się przekąski. Najczęściej wybierany do smażenia ser w panierce to ementaler, edamski lub gouda, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby do przyrządzenia tej receptury wykorzystać camembert, oscypki, czy coraz chętniej spożywany ser halloumi.
Zobacz także: Kulki serowe w chrupiącej panierce — przepis na znakomitą zakąskę
Z czym serwować ser w panierce? Najlepsze propozycje
Przedstawiony poniżej przepis jest niebywale uniwersalny i można serwować go z wieloma różnorodnymi dodatkami. Smażony ser w panierce warto podawać z porcją warzyw, która zwiększy wartość odżywczą tego rarytasu. Doskonale pasować będą surówki na bazie białej kapusty, czy klasyczna mizeria. Danie to smakuje równie wyśmienicie w towarzystwie żurawiny — jej słodko-cierpki smak nadaje potrawie nieco wyrazistości. Ser w panierce często serwowany jest z porcją sosów. Wśród najbardziej popularnych propozycji warto wyróżnić sos tatarski, czosnkowy, czy pomidorowy. Nie można również zapomnieć o ketchupie, który jest prostym, jednak jakże pasującym dodatkiem, uwielbianym szczególnie przez najmłodszych domowników.