Pulpety w aromatycznym sosie kokosowym
Niekonwencjonalny, ale naprawdę pyszny sposób na delektowanie się klasycznymi klopsikami.
Składniki
Pulpety
- 500 g Mięso mielone wołowe
- 1 Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 4 łyżki Bułka tarta
- 3 ml Mleko
- Płatki chilli
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Oliwa z oliwek
Sos kokosowy
- 1 puszka Mleko kokosowe
- 500 ml Bulion wołowy
- 1 sztuka Świeży imbir
- 1 łyżeczka Mielona kolendra
- 3 sztuki Kardamon
- 1 łyżeczka Kurkuma
- 0.25 Łyżeczka Chili mielone
- 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon
- 1 łyżeczka Skórka z cytryny
- Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Dodaj sól, czarny pieprz, chili i smaż do miękkości.
- 2
Do miski z mielonym mięsem wrzucamy usmażone wcześniej cebulę i czosnek i razem z bułką tartą i mlekiem stwórz mieszankę, z której w dłoniach uformuj kulki wielkości piłki golfowej.
- 3
Następnie pulpety smaż na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.
REKLAMA - 4
Zmniejsz płomień, rozłóż pulpety wzdłuż krawędzie patelni i podczas pieczenia dodaj przyprawy na środek patelni: kolendrę, pokruszony kardamon, mieloną kurkumę, cynamon, chili, startą skórkę cytrusów i starty imbir.
- 5
Przyprawy podsmażaj przez minutę, a następnie wszystko zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Gotuj przez ok. 10-15 minut.
- 6
Na koniec sos dopraw sokiem z cytrusów i zdejmij z ognia.
- 7
Pulpety w aromatycznym sosie kokosowym gotowe! Podawaj je solo lub z gotowanym ryżem.
Zobacz także: