Zupa meksykańska z klopsikami (Albondigas)
Smaczne, sycące i nieziemsko pachnące danie — koniecznie wypróbuj!
Składniki
- 3 sztuki Pomidor
- Oliwa z oliwek
- Szczypta Sól
Klopsy
- 500 g Mięso mielone wołowe
- 1 łyżeczka Czosnek granulowany
- 1 łyżeczka Soja
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
- 2 łyżki Mąka kukurydziana
- 30 g Ryż
Zupa
- 1 litr Bulion
- 1.5 litr Woda
- 4 ząbki Czosnek
- 30 g Ryż
- 3 sztuki Ziemniaki
- 1 sztuka Marchew
- 1 łyżeczka Mielona kolendra
- 0.5 Łyżeczka Płatki chili
- 1 sztuka Cukinia
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Pieczone pomidory: 3 duże pomidory pokrój w półksiężyce, ułóż na blasze do pieczenia, posól, skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut.
- 2
Kiedy pomidory ostygną, zblenduj je w misce mikserem i odstaw na bok.
- 3
Klopsiki: w misce wymieszaj mielone mięso, granulowany czosnek, sól, pieprz, posiekaną cebulę, mąkę i surowy ryż. Mokrymi rękami formuj kuleczki i układaj je na papierze do pieczenia tak, aby się do siebie nie przyklejały.
REKLAMA - 4
Do dużego garnka wlej bulion drobiowy i rozcieńcz go z wodą.
- 5
Dodaj drobno posiekany czosnek, a gdy wywar się zagotuje, dołóż do niego klopsiki. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- 6
Następnie dodaj zblendowane, pieczone pomidory, ryż, pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, mieloną kolendrę i chili. Zupę meksykańską z klopsikami gotuj jeszcze przez 30 minut.
- 7
Przed końcem gotowania do zupy dodaj pokrojoną cukinię ze skórką i dopraw do smaku.
Zobacz także: