Zupa meksykańska z klopsikami (Albondigas)

Zupa meksykańska z klopsikami
Źródło: StockFood

Składniki

  • 3 sztuki Pomidor
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypta Sól

Klopsy

  • 500 g Mięso mielone wołowe
  • 1 łyżeczka Czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka Soja
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 2 łyżki Mąka kukurydziana
  • 30 g Ryż

Zupa

  • 1 litr Bulion
  • 1.5 litr Woda
  • 4 ząbki Czosnek
  • 30 g Ryż
  • 3 sztuki Ziemniaki
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 łyżeczka Mielona kolendra
  • 0.5 Łyżeczka Płatki chili
  • 1 sztuka Cukinia
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Pieczone pomidory: 3 duże pomidory pokrój w półksiężyce, ułóż na blasze do pieczenia, posól, skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok.  20 minut.

  2. 2

    Kiedy pomidory ostygną, zblenduj je w misce mikserem i odstaw na bok.

  3. 3

    Klopsiki: w misce wymieszaj mielone mięso, granulowany czosnek, sól, pieprz, posiekaną cebulę, mąkę i surowy ryż. Mokrymi rękami formuj kuleczki i układaj je na papierze do pieczenia tak, aby się do siebie nie przyklejały.

  4. 4

    Do dużego garnka wlej bulion drobiowy i rozcieńcz go z wodą.

  5. 5

    Dodaj drobno posiekany czosnek, a gdy wywar się zagotuje, dołóż do niego klopsiki. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.

  6. 6

    Następnie dodaj zblendowane, pieczone pomidory, ryż, pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, mieloną kolendrę i chili. Zupę meksykańską z klopsikami gotuj jeszcze przez 30 minut.

  7. 7

    Przed końcem gotowania do zupy dodaj pokrojoną cukinię ze skórką i dopraw do smaku.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też