Kawowa panna cotta
Deser dla miłośników kawy? Postaw na kawową panna cottę!
Składniki
- 350 ml Śmietana 30%
- 250 Mleko
- 140 g Cukier
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 40 ml Kawa rozpuszczalna
- 5 listków Żelatyna
- 50 g Czekolada
- 20 g Masło
Przygotowanie
- 1
Listki żelatyny zalej zimną wodą i pozostaw, żeby napęczniały.
- 2
W rondelku wymieszaj śmietankę, mleko, cukier, cukier waniliowy i kawę rozpuszczalną i całość podgrzewaj na małym ogniu. Gdy mieszanka będzie gorąca, zdejmij ją z palnika, dodaj odciśniętą z wody żelatynę i mieszaj aż do rozpuszczenia.
- 3
Podziel miksturę na 2 naczynia (filiżanki, kubki lub dekoracyjne słoiczki), odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
REKLAMA - 4
Odłam 1 kawałek czekolady i pozostaw go do dekoracji. Resztę roztop z masłem w kąpieli wodnej lub na parze. Odstaw do ostygnięcia, następnie przelej na panna cottę.
- 5
Schłodzoną panna cottę udekoruj kawałkiem czekolady, odrobiną kakao i ziarnami kawy.
Zobacz także: