Kawowa panna cotta

Kawowa panna cotta
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 350 ml Śmietana 30%
  • 250 Mleko
  • 140 g Cukier
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 40 ml Kawa rozpuszczalna
  • 5 listków Żelatyna
  • 50 g Czekolada
  • 20 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Listki żelatyny zalej zimną wodą i pozostaw, żeby napęczniały.

  2. 2

    W rondelku wymieszaj śmietankę, mleko, cukier, cukier waniliowy i kawę rozpuszczalną i całość podgrzewaj na małym ogniu. Gdy mieszanka będzie gorąca, zdejmij ją z palnika, dodaj odciśniętą z wody żelatynę i mieszaj aż do rozpuszczenia.

  3. 3

    Podziel miksturę na 2 naczynia (filiżanki, kubki lub dekoracyjne słoiczki), odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.

  4. 4

    Odłam 1 kawałek czekolady i pozostaw go do dekoracji. Resztę roztop z masłem w kąpieli wodnej lub na parze. Odstaw do ostygnięcia, następnie przelej na panna cottę.

  5. 5

    Schłodzoną panna cottę udekoruj kawałkiem czekolady, odrobiną kakao i ziarnami kawy.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też