Włoska panna cotta z musem truskawkowym

Włoska panna cotta z musem truskawkowym
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 250 ml Mleko 3,2%
  • 250 ml Śmietana 30%
  • 100 Cukier
  • 3 łyżeczki Żelatyna
  • 1 laska Wanilia
  • 1 kropla Olej

Sos

  • 200 g Truskawki
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 4 listki Mięta

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka wlej śmietankę, mleko i dodaj cukier. Składniki lekko podgrzej, jednak uważaj, by nie zaczęły się gotować. W międzyczasie przekrój laskę wanilii, wydobądź z niej ziarenka i przełóż je do garnka (wraz z laską wanilii).

  2. 2

    W osobnym naczyniu namocz żelatynę (koniecznie w ciepłej wodzie). Kiedy żelatyna napęcznieje, włóż ją do garnka z mlekiem i śmietanką, jednak najpierw pozbądź się laski wanilii. Całość starannie wymieszaj, zdejmij z palnika i odstaw do przestygnięcia.

  3. 3

    Foremki nasmaruj olejem i przełóż do nich przestudzoną masę. Panna cottę wstaw do lodówki na ok. 1.5 godziny. W tym czasie deser powinien już zastygnąć i nadawać się do podania.

  4. 4

    Przygotuj sos truskawkowy. W tym celu umyj owoce, pozbądź się szypułek i zblenduj wraz z cukrem na jednolitą konsystencję.

  5. 5

    Deser można przechowywać w lodówce nawet przez 4 dni. Kiedy panna cotta zastygnie, przełóż ją do pucharków i polej musem truskawkowym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też