Włoska panna cotta z musem truskawkowym
Panna cotta to deser idealny. Nadaje się na każdą porę roku, jest łatwy w przechowywaniu, a dodatkowo za każdym razem może smakować inaczej — wystarczy udoskonalić ją o pyszne sosy i ulubione dodatki, które razem stworzą idealna całość. Poznaj przepis na włoską panna cottę z musem truskawkowym.
Składniki
- 250 ml Mleko 3,2%
- 250 ml Śmietana 30%
- 100 Cukier
- 3 łyżeczki Żelatyna
- 1 laska Wanilia
- 1 kropla Olej
Sos
- 200 g Truskawki
- 1 łyżeczka Cukier
- 4 listki Mięta
Przygotowanie
- 1
Do garnka wlej śmietankę, mleko i dodaj cukier. Składniki lekko podgrzej, jednak uważaj, by nie zaczęły się gotować. W międzyczasie przekrój laskę wanilii, wydobądź z niej ziarenka i przełóż je do garnka (wraz z laską wanilii).
- 2
W osobnym naczyniu namocz żelatynę (koniecznie w ciepłej wodzie). Kiedy żelatyna napęcznieje, włóż ją do garnka z mlekiem i śmietanką, jednak najpierw pozbądź się laski wanilii. Całość starannie wymieszaj, zdejmij z palnika i odstaw do przestygnięcia.
- 3
Foremki nasmaruj olejem i przełóż do nich przestudzoną masę. Panna cottę wstaw do lodówki na ok. 1.5 godziny. W tym czasie deser powinien już zastygnąć i nadawać się do podania.
REKLAMA - 4
Przygotuj sos truskawkowy. W tym celu umyj owoce, pozbądź się szypułek i zblenduj wraz z cukrem na jednolitą konsystencję.
- 5
Deser można przechowywać w lodówce nawet przez 4 dni. Kiedy panna cotta zastygnie, przełóż ją do pucharków i polej musem truskawkowym.
Zobacz także: