Ciasto Kubuś — dzieci je uwielbiają. Unikatowy wypiek z kremem marchewkowym

Ciasto Kubuś
Źródło: Shutterstock/Anna_Pustynnikova

Składniki

Ciasto Kubuś — biszkopt

  • 0.75 Szklanka Mąka pszenna
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 4 sztuki Jajko
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Krem

  • 3 opakowania Budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 litr Sok marchewkowy Kubuś

Dodatkowo

  • 2 łyżki Cukier
  • 1 tabliczka Gorzka czekolada
  • 330 ml Śmietana 30%
  • 0.5 Łyżeczka Żelatyna

Przygotowanie

  1. 1

    Foremkę o wymiarach 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Białka oddziel od żółtek.

  4. 4

    Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Gdy powstanie puszysta, lśniąca masa, dodaj żółtka oraz oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj składniki za pomocą szpatułki.

  5. 5

    W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Składniki przesiej przez sito i dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj komponenty, do chwili powstania jednolitej masy.

  6. 6

    Masę przelej do przygotowanej foremki i włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 30 minut, a następnie wyciągnij ciasto z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  7. 7

    Wlej ok. 200 ml soku Kubuś do miseczki, natomiast pozostałą ilość do niezawierającego garnka. Rondelek postaw na palniku o średniej mocy i doprowadź napój do wrzenia. W międzyczasie wsyp do miseczki proszek budyniowy i mieszaj składniki do chwili powstania jednolitego roztworu. 

  8. 8

    Gdy Kubuś zacznie wrzeć, wlej przygotowaną miksturę do rondelka i energicznie mieszaj komponenty do chwili powstania gęstego kremu.

  9. 9

    Masę budyniową wylej na ciasto biszkoptowe i pozostaw do wystudzenia.

  10. 10

    Schłodzoną śmietanę ubij z dodatkiem cukru i żelatyny na gęsty krem. Masę śmietanową rozsmaruj na wystudzonym cieście i wyrównaj za pomocą łyżki stołowej.

     

    Ciasto Kubuś udekoruj wiórkami czekoladowymi.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też