Ciasto Kubuś — dzieci je uwielbiają. Unikatowy wypiek z kremem marchewkowym
Ciasto Kubuś to unikatowy wypiek wypełniony nadzieniem o smaku marchewkowym. Po połączeniu soku warzywnego z budyniem śmietankowym powstaje wyśmienita, kremowa masa. Ciasto Kubuś to ulubieniec wszystkich dzieci. Biszkoptowe blaty z pomarańczowym kremem to prawdziwy rarytas dla najmłodszych milusińskich. Zapewniamy jednak, że również starsi domownicy cenią ciasto Kubuś za harmonijną kombinację smaków.
Składniki
Ciasto Kubuś — biszkopt
- 0.75 Szklanka Mąka pszenna
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 4 sztuki Jajko
- 0.75 Szklanka Cukier
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Krem
- 3 opakowania Budyń śmietankowy bez cukru
- 1 litr Sok marchewkowy Kubuś
Dodatkowo
- 2 łyżki Cukier
- 1 tabliczka Gorzka czekolada
- 330 ml Śmietana 30%
- 0.5 Łyżeczka Żelatyna
Przygotowanie
- 1
Foremkę o wymiarach 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 2
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 3
Białka oddziel od żółtek.
- 4
Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Gdy powstanie puszysta, lśniąca masa, dodaj żółtka oraz oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj składniki za pomocą szpatułki.
- 5
W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Składniki przesiej przez sito i dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj komponenty, do chwili powstania jednolitej masy.
- 6
Masę przelej do przygotowanej foremki i włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 30 minut, a następnie wyciągnij ciasto z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
- 7
Wlej ok. 200 ml soku Kubuś do miseczki, natomiast pozostałą ilość do niezawierającego garnka. Rondelek postaw na palniku o średniej mocy i doprowadź napój do wrzenia. W międzyczasie wsyp do miseczki proszek budyniowy i mieszaj składniki do chwili powstania jednolitego roztworu.
- 8
Gdy Kubuś zacznie wrzeć, wlej przygotowaną miksturę do rondelka i energicznie mieszaj komponenty do chwili powstania gęstego kremu.
- 9
Masę budyniową wylej na ciasto biszkoptowe i pozostaw do wystudzenia.
- 10
Schłodzoną śmietanę ubij z dodatkiem cukru i żelatyny na gęsty krem. Masę śmietanową rozsmaruj na wystudzonym cieście i wyrównaj za pomocą łyżki stołowej.
Ciasto Kubuś udekoruj wiórkami czekoladowymi.
Zobacz także:
Ciasto Kubuś warto przyrządzić wraz z dziećmi, dla których zaangażowanie w proces przygotowań będzie nie lada przygodą. To świetna okazja do nauki podstaw gotowania, a jednocześnie forma atrakcyjnego spędzenia czasu w gronie rodziny. Najmłodsi milusińscy z pewnością będą podekscytowani i radośni, zajadając samodzielnie wykonane ciasto Kubuś.
Jak przygotować ciasto Kubuś? Praktyczne porady i wskazówki
Aby przyrządzić ciasto Kubuś, na początku trzeba zgromadzić niezbędne składniki. Komponenty wymagane do przygotowania prezentowanego wypieku, można znaleźć w niemal każdym markecie. Następnie przystąp do pieczenia biszkoptu. To podstawa wielu kultowych deserów. Pamiętaj, aby w trakcie obróbki termicznej nie otwierać drzwiczek piekarnika. Może to spowodować, że ciasto opadnie.
Zobacz także: Nieszablonowe ciasto Filadelfia — tego smaku na pewno długo nie zapomnisz
W międzyczasie polecamy wykonać nadzienie marchewkowe. Szczególnie uważaj w trakcie podgrzewania soku, ponieważ może on bardzo pryskać. Aby zminimalizować straty napoju i zapobiec oparzeniom, wybierz garnuszek o wysokich rantach. Po dodaniu proszków budyniowych masę należy mieszać przez ok. 2 minuty. Gorący krem przelej na biszkopt, dbając o to, aby jego powierzchnia pozostała perfekcyjnie równa. Ciasto Kubuś udekoruj na koniec bitą śmietaną oraz wiórkami czekoladowymi. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przyozdobić wypiek według własnego pomysłu.