Warstwowe ciasto Marcinek — blaty przełożone kremem na bazie kwaśnej śmietany to połączenie, które zachwyca

Warstwowe ciasto Marcinek
Źródło: Shutterstock/Olga Migacheva

Składniki

Ciasto Marcinek — kruche blaty

  • 1 sztuka Żółtko
  • 125 g Masło
  • 400 g Mąka pszenna
  • 125 ml Śmietana 18%
  • 90 g Drobny cukier
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 Szczypta Sól
  • 16 g Cukier wanilinowy
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona

Masa śmietankowa

  • 400 ml Śmietana 18%
  • 16 g Cukier wanilinowy
  • 1 szklanki Cukier puder
  • 1200 ml Śmietanka 30%
  • 1 sztuka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st. C.

  2. 2

    Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować ciasto, kwaśną śmietanę wlej do miseczki i dodaj sodę oczyszczoną. Odstaw mieszankę na ok. 15 minut, aby zwiększyła swoją objętość.

  4. 4

    W misie miksera umieść masło, cukier i cukier wanilinowy, i ubijaj komponenty do chwili otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie dodaj jajko oraz żółtko, cały czas ucierając komponenty. Gdy składniki się połączą, wlej mieszankę śmietanową, wsyp mąkę pszenną oraz sól i miksuj całość do chwili połączenia.

  5. 5

    Otrzymane ciasto podziel na 15 równych części. Każda porcja powinna ważyć ok. 57 gramów.

  6. 6

    Porcję ciasta rozwałkuj i przenieś do przygotowanej foremki. Nakłuj masę za pomocą widelca i włóż do nagrzanego piekarnika. 

  7. 7

    Ciasto piecz przez ok. 10 minut, do chwili zarumienienia. Następnie wyciągnij formę z piekarnika i pozostaw placek do wystudzenia. W analogiczny sposób przygotuj wszystkie porcje ciasta.

  8. 8

    Aby przygotować krem śmietanowy, w misie miksera umieść śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę oraz cukier puder. Składniki ubijaj do chwili powstania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i krótko mieszaj składniki.

  9. 9

    Na paterze układaj wystudzone kruche blaty, przekładając je masą śmietanową. Ciasto Marcinek przykryj lekką deseczką i odłóż do lodówki na co najmniej 60 minut. Gdy upłynie wskazany czas, ściągnij obciążenie i posmaruj kremem także boki i wierzch deseru. 

     

    Ciasto Marcinek warto udekorować, posypując wierzch pokruszonymi ciasteczkami lub kakao.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też