Nieszablonowe ciasto Filadelfia — tego smaku na pewno długo nie zapomnisz

Ciasto Filadelfia
Źródło: Shutterstock/Tiara Photo

Składniki

Ciasto Filadelfia — kruchy spód

  • 200 g Krem czekoladowo-orzechowy
  • 160 g Sucharki

Masa śmietankowa

  • 50 g Cukier puder
  • 250 ml Wrzątek
  • 500 ml Śmietanka 30%
  • 140 g Jogurt naturalny
  • 1 opakowanie Galaretka wiśniowa

Dodatkowo

  • 750 ml Wrzątek
  • 2 opakowania Galaretka wiśniowa
  • 500 g Wiśnie

Przygotowanie

  1. 1

    Foremkę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Aby przygotować kruchy spód, zmiel sucharki w blenderze na pył.

  3. 3

    Sucharki wymieszaj z kremem czekoladowym i przełóż do przygotowanej foremki. Za pomocą łyżki stołowej wyrównaj kruchy spód. 

  4. 4

    Galaretkę wiśniową wsyp do miseczki, a następnie zalej wrzątkiem. Mieszaj roztwór do chwili rozpuszczenia i pozostaw do przestudzenia.

  5. 5

    Do misy miksera wlej śmietankę, wsyp cukier puder i rozpocznij ubijanie. Gdy powstanie gęsta piana, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj komponenty za pomocą silikonowej szpatułki. Następnie wlej przestudzoną galaretkę i ponownie wymieszaj komponenty.

  6. 6

    Masę śmietanową wlej na spód ciasteczkowy i wyrównaj jej powierzchnię za pomocą szpatułki silikonowej. Foremkę ponownie włóż do lodówki.

  7. 7

    W międzyczasie przygotuj owoce. Wiśnie umyj, osusz i wydryluj. 

  8. 8

    Galaretkę wiśniową wsyp do miski i zalej wrzącą wodą. Mieszaj roztwór do chwili połączenia składników. Następnie dodaj przygotowane owoce i odstaw składniki do wystudzenia.

  9. 9

    Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na masę serową i ponownie włóż ciasto Filadelfia do lodówki.

     

    Ciasto Filadelfia należy schładzać przez co najmniej 2 godziny. Gdy upłynie wskazany czas, łakoć jest gotowy do serwowania. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też