Nieszablonowe ciasto Filadelfia — tego smaku na pewno długo nie zapomnisz
Przełam cukierniczą rutynę i przygotuj przepyszne ciasto Filadelfia. Jeżeli jesteś znudzony klasycznymi wypiekami i poszukujesz receptury, która wprowadzi do domowego jadłospisu powiew świeżości, trafiłeś doskonale. Ciasto Filadelfia to prosty w wykonaniu frykas bez pieczenia, który znacznie odbiega od tradycyjnych łakoci. Spód przygotowany z sucharków, krem z dodatkiem jogurtu i soczyste wiśnie — to kompozycja, która nie może umknąć twojej uwadze.
Składniki
Ciasto Filadelfia — kruchy spód
- 200 g Krem czekoladowo-orzechowy
- 160 g Sucharki
Masa śmietankowa
- 50 g Cukier puder
- 250 ml Wrzątek
- 500 ml Śmietanka 30%
- 140 g Jogurt naturalny
- 1 opakowanie Galaretka wiśniowa
Dodatkowo
- 750 ml Wrzątek
- 2 opakowania Galaretka wiśniowa
- 500 g Wiśnie
Przygotowanie
- 1
Foremkę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 2
Aby przygotować kruchy spód, zmiel sucharki w blenderze na pył.
- 3
Sucharki wymieszaj z kremem czekoladowym i przełóż do przygotowanej foremki. Za pomocą łyżki stołowej wyrównaj kruchy spód.
- 4
Galaretkę wiśniową wsyp do miseczki, a następnie zalej wrzątkiem. Mieszaj roztwór do chwili rozpuszczenia i pozostaw do przestudzenia.
- 5
Do misy miksera wlej śmietankę, wsyp cukier puder i rozpocznij ubijanie. Gdy powstanie gęsta piana, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj komponenty za pomocą silikonowej szpatułki. Następnie wlej przestudzoną galaretkę i ponownie wymieszaj komponenty.
- 6
Masę śmietanową wlej na spód ciasteczkowy i wyrównaj jej powierzchnię za pomocą szpatułki silikonowej. Foremkę ponownie włóż do lodówki.
- 7
W międzyczasie przygotuj owoce. Wiśnie umyj, osusz i wydryluj.
- 8
Galaretkę wiśniową wsyp do miski i zalej wrzącą wodą. Mieszaj roztwór do chwili połączenia składników. Następnie dodaj przygotowane owoce i odstaw składniki do wystudzenia.
- 9
Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na masę serową i ponownie włóż ciasto Filadelfia do lodówki.
Ciasto Filadelfia należy schładzać przez co najmniej 2 godziny. Gdy upłynie wskazany czas, łakoć jest gotowy do serwowania.
Zobacz także:
Ciasto Filadelfia to unikalna receptura na pyszny, kremowy deser. Prezentowany wypiek składa się z trzech wyśmienitych warstw. Spód opisywanego łakocia został wykonany ze zmielonych sucharków, połączonych z kremem czekoladowym Nutella. To nieszablonowy wybór, który wpływa na nietuzinkowy charakter charakteryzowanego rarytasu. Pozostałe 2 warstwy to delikatna masa śmietanowo-jogurtowa i odświeżająca galaretka z wiśniami. Te składniki tworzą niezwykle harmonijną całość, która gwarantuje niezapomniane doznania smakowe.
Zobacz także: Ciasto cappuccino bez pieczenia — strzał w dziesiątkę dla smakoszów kawy
Jak przygotować ciasto Filadelfia? Praktyczne porady i wskazówki
Ciasto Filadelfia to wypiek, którego przygotowanie jest dziecinnie proste, a jednocześnie może sprawić nie lada frajdę. Pichcenie należy rozpocząć od wykonania spodu ciasteczkowego. Składa się on z klasycznych sucharków oraz czekoladowego kremu Nutella. Warto także dodać pokruszone orzechy. Ciasto Filadelfia można przyrządzić w prostokątnej foremce lub tortownicy. Decydując się na okrągły tort, będzie się on prezentował bardziej wykwintnie. Następny etap polega na przygotowaniu kremu śmietankowo-jogurtowego. Warto do niego dodać galaretkę owocową, która sprawi, że masa stanie się nieco sprężysta. Ciasto Filadelfia zwieńcza dodatek galaretki wiśniowej z soczystymi owocami. Pamiętaj, aby przed wylaniem jej na ciasto, pozwolić jej stężeć. W innym przypadku roztwór może w nieapetyczny sposób połączyć się z masą śmietanową.