Rozpływające się w ustach placki ziemniaczane z cukinią. Przepis do zakochania się!
Placki ziemniaczane z cukinią to dobry pomysł na urozmaicenie klasycznych placków, do których wykorzystywane są jedynie kartofle. Cukinia sprawi, że placki będą apetycznie zielone, z dodatkową nutą smacznego aromatu, a także jeszcze zdrowsze. Co zrobić, żeby placki wyszły chrupiące, ale jednocześnie ultra delikatne? Sprawdźcie.
Składniki
Składniki na placki ziemniaczane z cukinią
- 500 g Ziemniaki
- 500 g Cukinia
- 2 sztuki Jajko
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Sól
- 6 łyżek Olej roślinny
Przygotowanie
- 1
Przepis na placki ziemniaczane z cukinią zaczynamy od starcia warzyw. Najpierw jednak obieramy ziemniaki, a cukinię dokładnie myjemy i odcinamy twardą końcówkę. Na tarce o małych oczkach ścieramy ziemniaki.
- 2
Kolejny krok to starcie cukinii – umieśćcie je w tej samej misce, co starte ziemniaki. Po kilku minutach odciskamy starte warzywa i odlewamy z miski sok, który puściły cukinie i ziemniaki.
- 3
Do miski ze startymi warzywami dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, dwa jajka i łyżeczkę soli. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
- 4
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny. Kiedy patelnia będzie gorąca, układamy na niej łyżką porcje wymieszanej masy, delikatnie spłaszczając, żeby przyjęły kształt nie za dużych placuszków. W zależności od wielkości płomienia wystarczy, żeby placki ziemniaczane z cukinią smażyły się od 1 do dwóch minut z każdej strony. Warzywa powinny się ładnie zarumienić.
- 5
Kiedy będą już usmażone, przekładamy je na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Po co? Żeby odsączyć z placuszków nadmiar tłuszczu ze smażenia.
Przeczytaj także
Placki ziemniaczane to danie doskonale znane. Wykonane ze startych na dużych oczkach tarki okrągłe placki można jeść na słodko – z cukrem lub na wytrawnie – na przykład z łososiem i śmietaną. Smażone na oleju spełniają wiele wymogów dań wyjątkowo smakowitych. Kto zna i lubi ten smak, może pokusić się o delikatną modyfikację i dodanie właśnie cukinii.
Jakie są placki ziemniaczane z cukinią?
Kto ma trudności z wykonaniem klasycznych placków z samej cukinii (bo wychodzą zbyt miękkie, rozpadają się, są zbyt delikatne), ten może spróbować ich wersji mieszanej, właśnie z ziemniakami. Dzięki temu uzyska się placki o ciekawym, przełamany smaku dwóch różnych warzyw. Smak ziemniaczany jest dobrze znany, dodanie do masy cukinii sprawi, że placki wyjdą delikatniejsze, nieco bardziej słodkie, a na dodatek o ciekawym, zielonkawym odcieniu.
W zależności od ilości nakładanej masy, możemy wykonać placki mniejsze lub większe. Nad tymi o mniejszej średnicy łatwiej zapanować w czasie procesu smażenia – nie powinny się przypalić, a będą miękkie w środku.
Placki ziemniaczane z cukinią, z względu na użyty do smażenia olej nie będą wzorem dania dietetycznego, ale nie zaszkodzi zjeść ich nieco i nacieszyć się ich smakiem od czasu do czasu.
Kiedy sprawdzą się placki ziemniaczane z cukinią?
Placki ziemniaczane z cukinią można zrobić specjalnie z myślą o pysznym obiedzie lub kolacji lub wtedy, kiedy nie mamy za bardzo pomysłu na posiłek, a te dwa produkty akurat znajdują się pod ręką. Placki ziemniaczane z cukinią podobnie jak naleśniki, pankejki czy tosty francuskie mogą być daniem usmażonym na specjalne zamówienie – rodzina (dzieci) domagają się tego konkretnie dania.
Placki ziemniaczane z cukinią to raczej całkiem normalny posiłek – typowy domowy obiad – smaczny i niewyszukany. Dodatkowo w czasie smażenia w domu unosi się aromat typowy dla dań z patelni, nie jest to posiłek, który będzie odpowiedni do serwowania w czasie eleganckiego obiadu podczas większych uroczystości. Chociaż da się placki ziemniaczane z cukinią przygotować pod kątem wyjątkowo wyszukanej przystawki. Trzeba tylko odpowiednio skomponować dodatki i usmażyć odpowiednio małe placuszki. Wtedy będą przypominały wyglądem bliny.
Z czym podawać placki ziemniaczane z cukinią?
Placki w tej wersji lepiej smakują w wersji wytrwanej. Idealnie wypadną w połączeniu z sosem czosnkowym lub zrobionym z jogurtu i tartego ogórka z dodatkiem czosnku, greckiego tzatzika. Równie dobrze można dodać do nich potrawkę z mięsa i warzyw i placki ziemniaczane z cukinią potraktować jak oryginalny placek zbójnicki. Dobrym połączeniem będzie także klasyczny zestaw – placki, śmietana i łosoś.
Placki najlepiej jeść od razu, ale smaczne będą także w wersji odgrzewanej. W takiej postaci nie tracą nic ze swojej chrupkości, serwowane na zimno są dość miękkie i mogą się rozpadać.