Rozpływające się w ustach placki ziemniaczane z cukinią. Przepis do zakochania się!

Placki ziemniiaczane z cukinią
Źródło: Shutterstock/Vladislav Chusov

Składniki

Składniki na placki ziemniaczane z cukinią

  • 500 g Ziemniaki
  • 500 g Cukinia
  • 2 sztuki Jajko
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Sól
  • 6 łyżek Olej roślinny

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na placki ziemniaczane z cukinią zaczynamy od starcia warzyw. Najpierw jednak obieramy ziemniaki, a cukinię dokładnie myjemy i odcinamy twardą końcówkę. Na tarce o małych oczkach ścieramy ziemniaki.

  2. 2

    Kolejny krok to starcie cukinii – umieśćcie je w tej samej misce, co starte ziemniaki. Po kilku minutach odciskamy starte warzywa i odlewamy z miski sok, który puściły cukinie i ziemniaki.

  3. 3

    Do miski ze startymi warzywami dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, dwa jajka i łyżeczkę soli. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

  4. 4

    Na patelni rozgrzewamy olej roślinny. Kiedy patelnia będzie gorąca, układamy na niej łyżką porcje wymieszanej masy, delikatnie spłaszczając, żeby przyjęły kształt nie za dużych placuszków. W zależności od wielkości płomienia wystarczy, żeby placki ziemniaczane z cukinią smażyły się od 1 do dwóch minut z każdej strony. Warzywa powinny się ładnie zarumienić.

  5. 5

    Kiedy będą już usmażone, przekładamy je na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Po co? Żeby odsączyć z placuszków nadmiar tłuszczu ze smażenia.

    Przeczytaj także

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też