Cukinia z grilla — lekka i zdrowa przekąska, która nie zagrozi Twojej sylwetce

Cukinia z grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 6 sztuk Cukinia zielona
  • Olej
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 1 łyżeczka Tymianek suszony
  • 2 łyżeczki Czerwona papryczka chilli
  • 1 łyżka Słodka papryka
  • 1 łyżka Sól
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka Cukier trzcinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Wybierz większe sztuki cukinii, dokładnie je umyj, przekrój wzdłuż i wykonaj kilka nacięć.

  2. 2

    W niewielkim naczyniu połącz olej razem z aromatycznymi przyprawami: suszonym oregano i tymiankiem, mieloną papryką chili, słodką papryką, solą, czarnym pieprzem mielonym, czosnkiem granulowanym oraz cukrem trzcinowym.

  3. 3

    Po 30 minutach cukinie nadają się do grillowania. Połóż je na rozgrzanym grillu i piecz po 10 minut na każdą stronę.

  4. 4

    Cukinia z grilla gotowa! Serwuj ją wedle własnego pomysłu, z domowymi sosami i przysmakami, jak np. karkówka z grilla, lekki stek z kalafiora, bądź smakowita sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym.

     

    Koniecznie wypróbuj także przepis na faszerowane cukinie z mięsem mielonym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też