Zupa krem ze słodkich ziemniaków

Zupa krem ze słodkich ziemniaków
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 4 sztuki Bataty
  • 2 sztuki Marchewki
  • 1 Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • Starty imbir
  • 100 ml Śmietanka do ubijania
  • 2 łyżki Masło
  • 1 litr Woda
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Chleb
  • Słonecznik łuskany

Przygotowanie

  1. 1

    Bataty i marchewki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

  2. 2

    Cebulę i czosnek obierz i pokrój na małe kawałki.

  3. 3

    Pokrój chleb w kostkę (może być już nieco czerstwy) i smaż na suchej patelni. Ziarna słonecznika krótko praż na tej samej patelni.

  4. 4

    W garnku roztop masło i podsmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem.

  5. 5

    Następnie do garnka dodaj również marchewki i bataty. Całość smaż przez kilka minut. Na samym końcu dodaj odrobinę startego imbiru i wszystko dobrze wymieszaj. Zalej gorącą wodą i gotuj ok. 10 minut.

  6. 6

    Zupę zblenduj, a następnie dodaj śmietanę. Całość dopraw solą i mielonym pieprzem, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.

  7. 7

    Ekspresową zupę podziel na talerze, posyp grzankami i prażonymi pestkami słonecznika. Najlepiej smakuje na ciepło.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też