Zupa krem ze słodkich ziemniaków
Kiedy do kremowej zupy dodamy warzywa, takie jak bataty i marchewki uzyskamy nie tylko niesamowity kolor, ale i nieziemski smak. Zupa krem z batatów smakuje perfekcyjnie, zwieńczona chrupiącymi grzankami i prażonym słonecznikiem.
Składniki
- 4 sztuki Bataty
- 2 sztuki Marchewki
- 1 Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- Starty imbir
- 100 ml Śmietanka do ubijania
- 2 łyżki Masło
- 1 litr Woda
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Chleb
- Słonecznik łuskany
Przygotowanie
- 1
Bataty i marchewki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
- 2
Cebulę i czosnek obierz i pokrój na małe kawałki.
- 3
Pokrój chleb w kostkę (może być już nieco czerstwy) i smaż na suchej patelni. Ziarna słonecznika krótko praż na tej samej patelni.
REKLAMA - 4
W garnku roztop masło i podsmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem.
- 5
Następnie do garnka dodaj również marchewki i bataty. Całość smaż przez kilka minut. Na samym końcu dodaj odrobinę startego imbiru i wszystko dobrze wymieszaj. Zalej gorącą wodą i gotuj ok. 10 minut.
- 6
Zupę zblenduj, a następnie dodaj śmietanę. Całość dopraw solą i mielonym pieprzem, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
- 7
Ekspresową zupę podziel na talerze, posyp grzankami i prażonymi pestkami słonecznika. Najlepiej smakuje na ciepło.
Zobacz także: