Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy
Źródło: StockFood

Składniki

  • 4 filiżanki Mrożona kukurydza
  • 6 filiżanek Bulion warzywny
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1.5 filiżanka Śmietana
  • 2 łyżki Masło
  • Pieprz czarny mielony
  • Słodka papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę i czosnek obierz i pokrój na kawałki.

  2. 2

    Włóż masło do większego garnka i pozwól mu się roztopić. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek — składniki smaż na złoty kolor.

  3. 3

    Następnie dodaj kukurydzę i bulion warzywny. Mieszaj i gotuj przez  15-20 minut.

  4. 4

    Zblenduj zupę blenderem i dodaj śmietankę. W zależności od smaku możesz doprawić zupę krem z kukurydzy. Jeśli zupę będą jadły starsze dzieci i dorosłe osoby lepiej jest doprawić ją na talerzu niż w garnku. Niemowlęta nie powinny jeść mocno przyprawionych dań, zawierających sól i pikantne przyprawy.

  5. 5

    Gorącą zupę podziel na talerze, udekoruj kukurydzą, szczyptą słodkiej papryki mielonej i odrobiną śmietany.

  6. 6

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 7. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też