Przepis na szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

Szparagi z sosem holenderskim
Źródło: Shutterstock

Składniki

Szparagi z sosem holenderskim - przepis

  • 30 sztuk Zielone szparagi
  • 1 łyżka Masło
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Kolorowy pieprz
  • 2 sztuki Żółtko
  • 50 g Masło
  • 2 łyżeczki Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka Ocet spirytusowy 10%

Przygotowanie

  1. 1

    Szparagi umyj w zimnej wodzie, za pomocą ręczników papierowych delikatnie je osusz. Odetnij końcówki szparagów. Ugotuj szparagi w osolonej wodzie. Na patelni roztop łyżeczkę masła i włóż do niego szparagi, starannie wymieszaj. 

  2. 2

    Sos holenderski: roztop masło w rondelku, zdejmij powstałą piankę. Żółtka (koniecznie w temperaturze pokojowej) ubij razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do ubitych żółtek małymi porcjami wlewaj gorące masło, ubijaj do czasu, aż sos stanie się puszysty.

  3. 3

    Jajko w koszulce: do garnka wlej wodę (najlepiej na wysokość 6-7 cm), zagotuj, i zmniejsz ogień. Zanurz całe jajka we wrzątku na około 10 sekund. Do wody dodaj ocet spirytusowy, zamieszaj i wbij jajko na wodę. To samo zrób z drugim jajkiem. Jajka gotuj przez 2,5 minuty. Po tym czasie wyjmij je delikatnie łyżką cedzakową.

  4. 4

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też