Fenomenalne szparagi, czyli przepis na warzywny hit sezonu. Spróbuj risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami
Źródło: Shutterstock/Brent Hofacker

Składniki

Risotto ze szparagami

  • 0.5 Pęczek Szparagi
  • 100 ml Śmietana
  • 300 g Ryż arborio
  • 0.5 Szklanka Groszek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Kostka rosołowa
  • 0.5 Sztuka Brokuły
  • 40 g Suszona żurawina
  • Woda
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę z łupin i posiekaj na drobne kawałki. Następnie wlej odrobinę oleju rzepakowego do głębokiego rondla, a następnie wrzuć cebulę i smaż przez kilka minut.

  2. 2

    Gdy cebula stanie się delikatnie złocista do garnka dodaj ryż arborio i kontynuuj obróbkę, aż całość apetycznie się zeszkli.

  3. 3

    Następnie do ryżu dodaj wodę — należy wlać jej tyle, żeby zakryła zawartość rondla. Zaraz potem dodaj kostkę rosołową i zagotuj składniki, co chwilę mieszając danie. Ryż gotuj przez ok. 18 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć wywar.

  4. 4

    W międzyczasie umyj główkę brokuła, przekrój ją na pół, a następnie podziel na małe różyczki. 

  5. 5

    Szparagi opłucz pod bieżącą wodą, przełam zdrewniałe końcówki i pokrój łodygi na mniejsze cząstki.

  6. 6

    Gdy zbliża się koniec czasu gotowania do risotto dodaj pokrojone szparagi i brokuły, suszoną żurawinę oraz śmietanę. Całość gotuj jeszcze przez 3 minuty, a następnie wyłącz palnik i podziel danie na talerze. Risotto ze szparagami smakuje najlepiej od razu po przyrządzeniu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też