Ciasto z rabarbarem, jakiego jeszcze nie jadłeś!

Ciasto z rabarbarem
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto z rabarbarem

  • 4 Jajko
  • 1.5 szklanki Drobny cukier
  • Cukier wanilinowy
  • 0.5 Szklanka Olej
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 500 g Rabarbar
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Zacznij od umycia rabarbaru i pozbycia się liści, po czym osusz warzywo. Łodyżki pokrój na plasterki, mierzące maksymalnie 2 cm.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, ustawiając tryb góra-dół.

  3. 3

    Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm lub małą blaszkę o podobnych wymiarach. Wybraną formę wyłóż papierem do pieczenia bądź wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie usuń jej nadmiar, odwracając blaszkę do góry dnem i energicznie nią potrząsając.

  4. 4

    Jajka wbij do misy, dodaj drobny cukier oraz cukier wanilinowy i ubijaj całość na puszystą masę przez ok. 10 minut — na wysokich obrotach miksera.

  5. 5

    Do masy jajecznej stopniowo wlewaj olej, cały czas miksując (ok. 5 minut).

  6. 6

    Suche składniki mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę — wsyp do osobnej miski i starannie je wymieszaj.

  7. 7

    Do masy przesiewaj stopniowo suche składniki i krótko je wymieszaj, miksując całość na najniższych obrotach. Najlepiej podziel tę czynność na trzy tury, by mieć pewność, że obie mieszanki dobrze się połączą.

  8. 8

    Ciasto przelej do tortownicy, a na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru, które następnie posyp cynamonem.

  9. 9

    Ciasto z rabarbarem piecz przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Po wskazanym czasie wyjmij je z piekarnika, a po lekkim wystudzeniu, posyp je cukrem pudrem. Zapewniamy, że będzie to przepis, który przypadnie do gustu każdemu łasuchowi!

     

    Wypróbuj także przepis na domowe ciasto drożdżowe z truskawkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też