Ciasto z rabarbarem, jakiego jeszcze nie jadłeś!
Rabarbar dość często staje się powodem dyskusji, rozstrzyganych podczas rodzinnych spotkań. Czy to owoc, czy warzywo — zastanawia się wielu. Niewątpliwie jest niezmiernie wdzięczną rośliną, która jak się okazuje, jest warzywem. Wbrew pozorom najczęstszymi przepisami, w których znajdziemy rabarbar, są desery. Jedną z doskonałych receptur, której trzeba spróbować, jest puszyste ciasto z rabarbarem. Ten domowy wypiek z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.
Składniki
Ciasto z rabarbarem
- 4 Jajko
- 1.5 szklanki Drobny cukier
- Cukier wanilinowy
- 0.5 Szklanka Olej
- 1.5 szklanki Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- 500 g Rabarbar
- Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Zacznij od umycia rabarbaru i pozbycia się liści, po czym osusz warzywo. Łodyżki pokrój na plasterki, mierzące maksymalnie 2 cm.
- 2
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, ustawiając tryb góra-dół.
- 3
Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm lub małą blaszkę o podobnych wymiarach. Wybraną formę wyłóż papierem do pieczenia bądź wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie usuń jej nadmiar, odwracając blaszkę do góry dnem i energicznie nią potrząsając.
- 4
Jajka wbij do misy, dodaj drobny cukier oraz cukier wanilinowy i ubijaj całość na puszystą masę przez ok. 10 minut — na wysokich obrotach miksera.
- 5
Do masy jajecznej stopniowo wlewaj olej, cały czas miksując (ok. 5 minut).
- 6
Suche składniki — mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę — wsyp do osobnej miski i starannie je wymieszaj.
- 7
Do masy przesiewaj stopniowo suche składniki i krótko je wymieszaj, miksując całość na najniższych obrotach. Najlepiej podziel tę czynność na trzy tury, by mieć pewność, że obie mieszanki dobrze się połączą.
- 8
Ciasto przelej do tortownicy, a na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru, które następnie posyp cynamonem.
- 9
Ciasto z rabarbarem piecz przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Po wskazanym czasie wyjmij je z piekarnika, a po lekkim wystudzeniu, posyp je cukrem pudrem. Zapewniamy, że będzie to przepis, który przypadnie do gustu każdemu łasuchowi!
Wypróbuj także przepis na domowe ciasto drożdżowe z truskawkami.
Szybkie ciasto z rabarbarem to pomysł na atrakcyjny deser. Przepis nie jest skomplikowany. Nie wymaga też uzupełniania spiżarki w kosztowne składniki — większość z nich z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Sezon na rabarbar nie trwa zbyt długo. Rozpoczyna się na początku kwietnia, a kończy zazwyczaj w połowie czerwca. Chcąc przygotować ten rarytas, warto skorzystać ze wskazanych miesięcy, kiedy to kwaskowe warzywo króluje na naszych stołach.
Ciasto z rabarbarem idealnie sprawdzi się jako deser do kawy, ale także jako smakowity poczęstunek dla gości. W sezonie wiosenno-letnim nietrudno znaleźć go w sklepach oraz na targach warzywnych. Wielu hoduje go we własnych ogródkach, gdyż nie są to zbyt wymagające rośliny. To także duże ułatwienie — kiedy tylko natchnie nas ochota na pyszne ciasto z rabarbarem, nie trzeba biec do sklepu i zaopatrywać się w to pyszne warzywo.
Rodzaje ciast z rabarbarem
W internecie znaleźć można wiele przepisów na różne rodzaje ciast z rabarbarem — drożdżowe, z kruszonką lub te z bezą. Wybór, na który przepis się zdecydować, nie będzie zbyt łatwy. Wszystko zależy oczywiście od umiejętności, możliwości czasowych, ale także składników, które posiadamy.
Przepis na puszyste ciasto z rabarbarem, który znajduje się poniżej, jest niezwykle prosty w przygotowaniu i składa się z kilku składników, które każdy powinien znaleźć w swojej lodówce. Ciasto z rabarbarem, wykonane krok po kroku zgodnie z poniższymi wskazówkami zaskoczy Cię swoją lekkością, puszystością, a przy tym szybkim przygotowaniem. Warto od razu zastanowić się nad wykonaniem go z podwójnej porcji, gdyż zapewniamy, że zniknie, zanim zdąży wystygnąć.
Jeśli do tej pory zastanawiałeś się, do czego wykorzystać to kwaskowate warzywo idealnie pasujące na wiosenne przyjęcia organizowane w ogrodzie, podpowiadamy. Doskonałym wyborem okaże się z pewnością lekkie ciasto z rabarbarem, jakiego jeszcze nie jadłeś.