Domowe ciasto drożdżowe z truskawkami — niezawodny sposób na udany wypiek
Ciasto drożdżowe z truskawkami to wspomnienie z dzieciństwa niejednej osoby. Ten domowy wypiek to proste i przepyszne ciasto, które zadowoli wszystkich domowników. Prostota jego przygotowania sprawia, że każdy może sobie pozwolić na tę słodką przyjemność. Drożdżowe ciasto, truskawki i chrupiąca kruszonka – czy istnieje lepsze połączenie na letnie popołudnie? Przygotuj ciasto drożdżowe z truskawkami, a Twoi domownicy z pewnością będą zadowoleni i poproszą o dokładkę.
Składniki
Ciasto drożdżowe z truskawkami
- 30 g Świeże drożdże
- 1 szklanki Mleko
- 0.5 Kostka Masło
- 4 łyżki Drobny cukier
- 0.5 kilogram Mąka pszenna
- 1 szczypta Sól
- 3 Żółtko
- 0.5 kilogram Truskawki
Kruszonka
- 4 łyżki Drobny cukier
- 4 łyżki Maslo
- 6 łyżek Mąka krupczatka
Przygotowanie
- 1
Zacznij od przygotowania ciast drożdżowego, do którego na pewno potrzebujesz dużą miskę. Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
- 2
Mąkę, sól oraz cukier wymieszaj ze sobą. Dodaj żółtka oraz drożdże. Wlej do miski ciepłe mleko i roztopione masło – całość wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
- 3
Ciasto możesz wyrabiać ręcznie lub przez ok. 5-7 min w mikserze. Gotowe ciasto powinno być gładkie, ale wciąż lepkie. Przykryj je przeźroczystą folią spożywczą lub ściereczką kuchenną. Ciasto drożdżowe musi wyrastać ok. godzinę w ciepłym miejscu – uważaj, żeby nie było przeciągu.
- 4
Kiedy ciasto spokojnie sobie rośnie, Ty możesz zająć się przygotowaniem blachy i pozostałych dodatków — truskawek i kruszonki.
- 5
Formę wyłóż w całości papierem do pieczenia lub tylko jej dno, a pozostałe części natłuść miękkim tłuszczem (możesz użyć masła lub margaryny).
- 6
Truskawki dokładnie oczyść w zimnej wodzie – zanurz owoce w zimnej wodzie z dodatkiem łyżki soli i pozostaw na 4 min. Następnie odcedź truskawki z wody, usuń szypułki i osusz je na ręczniku kuchennym. Jeśli Twoje truskawki są duże, śmiało możesz je przekroić na pół.
- 7
Składniki potrzebne do przygotowania kruszonki połącz ze sobą — rozcieraj je rękoma, tak, aby powstała idealna kruszonka.
- 8
Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóż wyrośnięte ciasto do blachy i ułóż na nim wcześniej przygotowane truskawki.
- 9
Jeśli chcesz uzyskać wysokie, puszyste ciasto drożdżowe, to pozostaw je jeszcze na ok. 25-35 minut, do ponownego wyrośnięcia.
- 10
Nagrzej piekarnik do 180 st. C, wybierając tryb góra-dół.
- 11
Ciasto po ponownym wyrastaniu posyp kruszonką i włóż do nagrzanego piekarnika.
- 12
Ciasto drożdżowe z truskawkami piecz ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy jest już gotowe. Upieczony wypiek pozostaw na kilka minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyłóż je z blachy i studź na kratce. Gotowe ciasto drożdżowe z truskawkami możesz polać domowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Wypróbuj również przepis na najsmaczniejsze ciasto z truskawkami.
Przygotowanie domowego wypieku z truskawkami jest banalnie proste, a wszystko, czego potrzebujesz, aby je stworzyć, z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Kiedy sezon na truskawki trwa w najlepsze, warto wiedzieć, jak go dobrze wykorzystać. Jedną z wielu możliwych odpowiedzi, jest przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami.
Ciasto drożdżowe z truskawkami to deser, który uwielbiają wszyscy — dorośli i dzieci. To smak dzieciństwa, który na długo zapada w pamięć. Nikt nie oprze się tej wyśmienitej, domowej przyjemności. Ciasto drożdżowe z truskawkami jest długo świeże i wilgotne, więc możesz się nim rozkoszować nawet przez kilka dni, o ile nie zniknie zaraz po upieczeniu.
Jak przygotować najlepsze, domowe ciasto drożdżowe z truskawkami?
Do przygotowania ciasta drożdżowego z truskawkami potrzebujesz 0,5 kg świeżych truskawek. Możesz również użyć mrożonych, ale pamiętaj, że trzeba je wcześniej rozmrozić i starannie osuszyć. Niezbędne będzie także mleko, masło i jajka, które najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki — dobrze, żeby nabrały temperatury pokojowej. Kluczowym składnikiem przepisu na ciasto drożdżowe z truskawkami są drożdże. Tutaj możesz wykorzystać świeże (30 g) jak i te instant (7 g). Ciasto najlepiej piec w tortownicy o średnicy 28 cm lub formie 20 × 30 cm.
Z poniższych składników przygotujesz domowe ciasto, które swoją prostotą, a zarazem niezapomnianym smakiem zadowoli wszystkich bez wyjątku.