Domowe ciasto drożdżowe z truskawkami — niezawodny sposób na udany wypiek

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto drożdżowe z truskawkami

  • 30 g Świeże drożdże
  • 1 szklanki Mleko
  • 0.5 Kostka Masło
  • 4 łyżki Drobny cukier
  • 0.5 kilogram Mąka pszenna
  • 1 szczypta Sól
  • 3 Żółtko
  • 0.5 kilogram Truskawki

Kruszonka

  • 4 łyżki Drobny cukier
  • 4 łyżki Maslo
  • 6 łyżek Mąka krupczatka

Przygotowanie

  1. 1

    Zacznij od przygotowania ciast drożdżowego, do którego na pewno potrzebujesz dużą miskę. Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.

  2. 2

    Mąkę, sól oraz cukier wymieszaj ze sobą. Dodaj żółtka oraz drożdże. Wlej do miski ciepłe mleko i roztopione masło – całość wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.

  3. 3

    Ciasto możesz wyrabiać ręcznie lub przez ok. 5-7 min w mikserze. Gotowe ciasto powinno być gładkie, ale wciąż lepkie. Przykryj je przeźroczystą folią spożywczą lub ściereczką kuchenną. Ciasto drożdżowe musi wyrastać ok. godzinę w ciepłym miejscu – uważaj, żeby nie było przeciągu.

  4. 4

    Kiedy ciasto spokojnie sobie rośnie, Ty możesz zająć się przygotowaniem blachy i pozostałych dodatków — truskawek i kruszonki.

  5. 5

    Formę wyłóż w całości papierem do pieczenia lub tylko jej dno, a pozostałe części natłuść miękkim tłuszczem (możesz użyć masła lub margaryny).

  6. 6

    Truskawki dokładnie oczyść w zimnej wodzie – zanurz owoce w zimnej wodzie z dodatkiem łyżki soli i pozostaw na 4 min. Następnie odcedź truskawki z wody, usuń szypułki i osusz je na ręczniku kuchennym. Jeśli Twoje truskawki są duże, śmiało możesz je przekroić na pół.

  7. 7

    Składniki potrzebne do przygotowania kruszonki połącz ze sobą — rozcieraj je rękoma, tak, aby powstała idealna kruszonka.

  8. 8

    Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóż wyrośnięte ciasto do blachy i ułóż na nim wcześniej przygotowane truskawki.

  9. 9

    Jeśli chcesz uzyskać wysokie, puszyste ciasto drożdżowe, to pozostaw je jeszcze na ok. 25-35 minut, do ponownego wyrośnięcia.

  10. 10

    Nagrzej piekarnik do 180 st. C, wybierając tryb góra-dół.

  11. 11

    Ciasto po ponownym wyrastaniu posyp kruszonką i włóż do nagrzanego piekarnika.

  12. 12

    Ciasto drożdżowe z truskawkami piecz ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy jest już gotowe. Upieczony wypiek pozostaw na kilka minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyłóż je z blachy i studź na kratce. Gotowe ciasto drożdżowe z truskawkami możesz polać domowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

     

    Wypróbuj również przepis na najsmaczniejsze ciasto z truskawkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też