Syrop z mniszka lekarskiego — sprawdzony sposób babci na walkę z infekcją

Syrop z mniszka
Źródło: GettyImages

Składniki

Syrop z mniszka

  • 1 sztuka Cytryna
  • 0.5 kilogram Cukier
  • 400 sztuk Kwiaty mniszka lekarskiego
  • 1 litr Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Kwiaty mniszka rozłóż na papierze do pieczenia i pozostaw je na ok. 60 minut na balkonie lub tarasie. W tak prosty sposób pozbędziesz się pozostałych w nich robaków i niepożądanych owadów. 

  2. 2

    Cytrynę starannie wyparz, a następnie pokrój ją w plastry o grubości ok. 1 cm.

  3. 3

    Następnie kwiaty mniszka lekarskiego przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą i delikatnie wymieszaj. Przygotowany wywar gotuj przez ok. 15 minut. Po kwadransie do garnka wrzuć plastry cytryny i ściągnij garnek z palnika.

  4. 4

    Naczynie przykryj pokrywką i odstaw na minimum 12 godzin. Następnie wywar należy przecedzić przez gazę i ponownie zagotować. 

  5. 5

    Utrzymuj wrzenie na minimalnej mocy palnika i dodaj cukier. Mieszaj do chwili całkowitego rozpuszczenia słodzidła. Syrop z mniszka powinien posiąść konsystencję przypominającą miód. 

  6. 6

    Tak przygotowany syrop z mniszka lekarskiego przelej do wyparzonych butelek lub słoików i zawiń w koc bądź kołdrę, pozostawiając wyrób na ok. 3 godziny.

  7. 7

    Po tym czasie ustaw słoiczki do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Gotowy syrop z mniszka należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też