Pyszny i zdrowy dżem z żurawiny. Koniecznie go spróbuj

Dżem z żurawiny
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z żurawiny

  • 0.5 kilogram Świeże owoce żurawiny
  • 100 g Cukier
  • 3 sztuki Pomarańcza

Przygotowanie

  1. 1

    Pomarańcze przekrój na połówki i wyciśnij z nich sok.

  2. 2

    Do garnka z grubym dnem wsyp żurawinę, cukier i dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość postaw na palniku i gotuj na małej mocy przez ok. 15 minut — lub do momentu, aż dżem z żurawiny wyraźnie zgęstnieje.

  3. 3

    Tak przygotowany dżem z żurawiny przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć.

  4. 4

    Słoiki umieść w garnku z wodą, a na dnie umieść pieluchą tetrową. Płyn powinien sięgać do ok. 5 cm pod linię zakrętek pojemników. Teraz doprowadź wodę do wrzenia i gotuj szklane naczynia na małej mocy palnika przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnij słoiki na ręcznik kuchenny, ustawiając je dnem do góry i odczekaj do całkowitego wystygnięcia dżemu z żurawiny. Gotowe przetwory przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też