Pyszny i zdrowy dżem z żurawiny. Koniecznie go spróbuj
Dżem z żurawiny cieszy się bardzo dużą popularnością. Przetwory z tego owocu są przygotowywane głównie zimą — najczęściej na okres świąteczny. Nic w tym dziwnego, ponieważ pasują idealnie jako dodatek do pieczonych mięs, czy różnych serów. Dżem z żurawiny jest bardzo prosty w przygotowaniu, a dodając go do ulubionych potraw czy przekąsek, zyskujemy jeszcze smaczniejszy i wyrazisty smakołyk.
Składniki
Dżem z żurawiny
- 0.5 kilogram Świeże owoce żurawiny
- 100 g Cukier
- 3 sztuki Pomarańcza
Przygotowanie
- 1
Pomarańcze przekrój na połówki i wyciśnij z nich sok.
- 2
Do garnka z grubym dnem wsyp żurawinę, cukier i dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość postaw na palniku i gotuj na małej mocy przez ok. 15 minut — lub do momentu, aż dżem z żurawiny wyraźnie zgęstnieje.
- 3
Tak przygotowany dżem z żurawiny przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć.
- 4
Słoiki umieść w garnku z wodą, a na dnie umieść pieluchą tetrową. Płyn powinien sięgać do ok. 5 cm pod linię zakrętek pojemników. Teraz doprowadź wodę do wrzenia i gotuj szklane naczynia na małej mocy palnika przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnij słoiki na ręcznik kuchenny, ustawiając je dnem do góry i odczekaj do całkowitego wystygnięcia dżemu z żurawiny. Gotowe przetwory przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz także:
Dżem z żurawiny wyróżnia niewielka ilość cukru w składzie. Jest wyraźnie kwaśny, dzięki czemu pasuje idealnie jako dodatek do świątecznej szynki, pieczonego indyka czy białej kiełbasy. Co więcej, dżem z żurawiny można wykorzystać także jako element uzupełniający deskę serów, czy sos do grillowanego oscypka. Ostatnie z wymienionych zestawień jest lubianym połączeniem, z którego słynie m.in. Zakopane.
Przepis na dżem z żurawiny jest niezwykle uniwersalny, a możliwość zestawiania przetworu z wieloma produktami bardzo wszechstronna. Fani słodkości wykorzystają go jako smarowidło do deserów, takich naleśniki czy ulubione wypieki, z kolei miłośnicy mięsa i wytrawnych przekąsek, bez trudu połączą z preferowanymi składnikami.
Dżem z żurawiny — właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne żurawiny są znane i wykorzystywane już od wieków. Dzięki owocom dżem żurawinowy jest bogaty w związki polifenolowe wspierające antyoksydacyjny system obronny organizmu. Najczęściej żurawina wykorzystywana jest jako metoda wspierająca leczenie bakteryjnych zakażeń układu moczowego. Dzieje się to za sprawą związków o nazwie proantocyjanidyny. Zapobiegają one przyleganiu bakterii do ścianek układu moczowego.
Do jakich potraw pasuje dżem z żurawiny?
Dżem z żurawiny głównie wykorzystywany jest jako dodatek do mięs pieczonych. Smakuje doskonale z kaczką, gęsiną, indykiem, kurczakiem, dziczyzną, czy mięsem wieprzowym. Wiele rodzin dodaje smakowity dżem z żurawiny jako ulepszenie smaku klopsów, czy pieczeni. Nie można także zapomnieć o serach podawanych na gorąco. Pieczony camembert z dżemem z żurawiny to wyjątkowo pyszne połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przetwory z tego owocu świetnie pasują do serników i naleśników, a w długie zimowe wieczory dżem z żurawiny świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty z miodem i imbirem.
Dżem z żurawiny — jak go przygotować? Porady i wskazówki
Żurawina jest owocem, który można przechowywać w lodówce nawet do 6 tygodni. Należy jednak pamiętać, aby przed umieszczeniem ich w chłodni sprawdzić, czy nie znajdują się w opakowaniu żadne uszkodzone lub spleśniałe owoce. Warto także wiedzieć, że gotowanie nie wpływa znacząco na zawarte w owocach związki bakteriobójcze.
Aby do dżemu z żurawiny dodać słodki akcent, przetwór można śmiało wzbogacić o dodatek jabłka lub gruszki. Polecanym zabiegiem jest pokrojenie owoców w drobną kostkę — ich smak stanie się wówczas jeszcze lepiej wyczuwalny.