Dżem z czereśni, którego smaku nie da się podrobić

Dżem z czereśni
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z czereśni

  • 3 szklanek Cukier
  • 3 sztuki Sok z cytryny
  • 2 kg Czereśnie

Przygotowanie

  1. 1

    Czereśnie dokładnie umyj, a następnie starannie je wydryluj. Jeżeli chcesz, aby w dżemie z czereśni znajdowały się także drobniejsze kawałki owoców, połowę z nich dodatkowo rozdrobnij.

  2. 2

    Owoce przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Całość doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Składniki gotuj przez 20 minut pod przykryciem.

  3. 3

    Czereśnie zasyp cukrem i dokładnie wymieszaj. Kontynuuj gotowanie przez ok. 10 minut.

  4. 4

    Gotowy dżem z czereśni przełóż do wyparzonych słoików, pozostawiając przestrzeń ok. 1-2cm poniżej wieczka i ustaw na blasze do pieczenia, zachowując równe odstępy. Jeszcze ciepłe słoiki wstaw do piekarnika nagrzanego na 130 st. C. Pasteryzuj je przez 30 minut, następnie pozostaw do ostudzenia przez następne 30 minut. Tak przygotowane słoiki z dżemem z czereśni są już gotowe do przechowywania.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też