Gołąbki z kaszą i grzybami — idealne na wigilię lub postny posiłek

Gołąbki z kaszą i grzybami
Źródło: GettyImages

Składniki

Gołąbki z kaszą i grzybami

  • 250 g Kasza pęczak
  • 2 sztuki Szalotka
  • 40 g Grzybów suszonych
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 główka Kapusta włoska
  • 1 Jajko
  • 1 łyżka Masło
  • 200 ml Śmietana 12%
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 1 łyżka Posiekana natka pietruszki
  • Pieprz czarny mielony
  • 3 łyżki Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Z główki kapusty włoskiej oderwij pierwsze liście, po czym wytnij głąb. Do przepisu na gołąbki z kaszą i grzybami możesz wykorzystać również białą kapustę. 

  2. 2

    Oderwij liście kapusty i umieść je w garnku z wrzącą wodą. Najlepiej podzielić je na partie. Liście kapusty gotuj ok. 5 minut, aby nieco zmiękły. 

  3. 3

    Suszone grzyby opłucz w chłodnej wodzie, po czym umieść je w garnku i zalej 4 szklankami wody. Gotuj je ok. 20 minut, a następnie pokrój na drobne kawałeczki. Nie pozbywaj się wody po gotowaniu grzybów — przyda się na końcu do przyrządzania sosu. Należy odmierzyć 1,5 szklanki, a resztę pozostawić w naczyniu. Z posiekanych grzybów odmierz natomiast 1 łyżkę i odłóż razem ze wspomnianym płynem.

  4. 4

    Opłucz kaszę, po czym wsyp ją do garnka, w którym poprzednio gotowały się grzyby. Dodaj również pokrojone grzyby. Całość gotuj 10-12 minut, a po tym czasie odcedź składniki.

  5. 5

    Obierz cebule i drobno je posiekaj. Następnie rozgrzej olej na patelni, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, wsyp pokrojoną cebulę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Zeszkloną cebulkę połącz z kaszą oraz grzybami. Następnie do garnka dodaj jajko, roztrzepane za pomocą widelca.

  6. 6

    Przygotowany farsz na gołąbki z kaszą i grzybami umieść na podgotowanych wcześniej liściach kapusty. Zawiń je starannie, po czym umieść w większym garnku, zalewając gołąbki wodą. W takiej postaci powinny gotować się ok. 40-45 minut.

  7. 7

    W międzyczasie przystąp do szykowania sosu do gołąbków z kaszą i grzybami. W tym celu pokrój szalotki i usmaż je na odrobinie masła. Następnie na patelnię z cebulką dodaj mąkę pszenną. Całość zalej odłożoną na początku wodą z grzybów, nie zapominając o łyżce posiekanych darów lasu. Sos grzybowy gotuj przez kwadrans. Po 15 minutach połącz go ze śmietaną 12% i dopraw do smaku, dodając pieprz, sól posiekaną natkę pietruszki. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też