Rozpływająca się w ustach zapiekanka makaronowa z kurczakiem. Musisz jej spróbować

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Źródło: Shutterstock/Tatiana Vorona

Składniki

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

  • 500 g Pierś z kurczaka
  • 200 ml Śmietanka 18%
  • 500 g Makaron świderki
  • 150 g Mozzarella
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Jajko
  • Przyprawa do kurczaka
  • Pieprz czarny mielony
  • Olej
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Świderki ugotuj w osolonej wodzie, postępując zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu wybranego produktu. Pamiętaj, że makaron powinien być al dente, ponieważ danie będzie na koniec zapiekane w piekarniku.

  2. 2

    Obierz cebulę z łupin, a następnie pokrój warzywo na drobne kawałki.

  3. 3

    Na patelnię wlej odrobinę oleju, a gdy tłuszcz się nagrzeje, podsmaż na nim pokrojoną cebulę. 

  4. 4

    W międzyczasie pokrój kurczaka na mniejsze kawałki.

  5. 5

    Po zeszkleniu cebuli na patelnię wrzuć pokrojoną pierś z kurczaka i dopraw mięso odrobiną przyprawy do kurczaka, solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Całość smaż na małym ogniu przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając zawartość patelni.

  6. 6

    Do oddzielnego naczynia wbij jajka, dodaj śmietanę, a całość dopraw, dodając czarny pieprz mielony oraz sól. Składniki starannie wymieszaj.

  7. 7

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  8. 8

    Przygotuj naczynie żaroodporne i delikatnie wysmaruj je masłem. Następnie umieść w nim ugotowany na samym początku makaron wraz z podsmażonymi kawałkami piersi z kurczaka. Na koniec całość pokryj sosem ze śmietanki, jajek i przypraw, a wierzch naczynia zakryj dedykowaną do tego pokrywką.

  9. 9

    Zapiekankę makaronową z kurczakiem i sosem śmietanowym umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez 20 minut.

  10. 10

    Oczekując na danie, zetrzyj mozzarellę na tarce. Po 20 minutach zapiekania wyciągnij specjał z kuchenki, a jego wierzch oprósz startym serem. Następnie zapiekankę włóż ponownie do piekarnika (bez pokrywki) i kontynuuj obróbkę przez ok. 10 minut. 

     

    Danie serwuj od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakuje na ciepło.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też