Przepis na wilgotne ciasto bananowe, jakiego jeszcze nie jadłeś!
Ciasto bananowe to idealny pomysł na pozbycie się przejrzałych bananów. Smakuje fantastycznie i jest bardzo proste w przygotowaniu. Sprawdza nie tylko w sezonie letnim — zimą warto wzbogacić wypiek w przyprawy korzenne, które nadadzą mu delikatnie pikantnego, wyrazistego posmaku. Koniecznie zapoznaj się z przepisem na ciasto bananowe, które zawsze się udaje.
Składniki
Ciasto bananowe
- 400 g Banan
- 2 Jajko
- 240 g Mąka pszenna tortowa
- 130 ml Olej roślinny
- 200 g Cukier
- 0.25 Łyżeczka Sól
- 2 łyżeczki Soda oczyszczona
- 30 g Masło
- 100 g Kremowy serek
- 0.5 Sztuka Sok z cytryny
- 200 g Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 130 st. C.
- 2
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki wysmaruj masłem.
- 3
Jajka ubijaj z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj 300 g rozgniecionego widelcem banana, sól, sodę oraz olej roślinny. Całość miksuj na niskich obrotach, aż do połączenia się składników. Do ciasta dodaj przesianą mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
- 4
50 g banana pokrój w kostkę i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj ciasto.
- 5
Gotową masę na ciasto bananowe przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 90 minut, aż wbity do ciasta drewniany patyczek po wyciągnięciu pozostanie suchy.
- 6
Aby przygotować lukier, utrzyj masło z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie dodaj sok z cytryny, a na końcu kremowy serek typu Philadelphia. Całość miksuj, aż lukier stanie się idealnie gładki i kremowy.
- 7
Ostudzone ciasto bananowe posmaruj przygotowanym lukrem i ozdób pokrojonymi w plastry kawałkami banana.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki deser owocowy, może zainteresować Cię także przepis na ciasto bananowo-budyniowe bez pieczenia.
Szybkie ciasto bananowe oprócz tego, że świetnie smakuje, jest także bardzo tanim wypiekiem. Jeżeli chcesz przygotować dla gości pyszny i niedrogi deser, to przepis na ciasto bananowe jest właśnie dla Ciebie. Chcąc zaserwować go w najprostszej, najbardziej klasycznej wersji, można zrezygnować z dodatku lukru i posypać całość obficie cukrem pudrem. Zachwyt najbliższych jest gwarantowany.
Jak przygotować ciasto bananowe? Porady i wskazówki
Aby ciasto bananowe smakowało wyśmienicie, warto zaopatrzyć się w dojrzałe banany. Najlepiej sprawdzą się więc te o ciemnym kolorze, które nierzadko uważamy za przejrzałe i wyrzucamy bądź omijamy, kompletując listę zakupów na ciasto bananowe. Im bardziej czarne banany, tym są słodsze i bardziej intensywne w smaku. Jeżeli owoce nie są wystarczająco dojrzałe, można rozpocząć przygotowanie od podpieczenia ich w piekarniku — zabieg ten spowoduje zwiększenie ich słodkości.
Przepis na szybkie ciasto bananowe, które zawsze się udaje, można modyfikować na wiele rozmaitych sposobów. Jedną z możliwości jest dodatek przypraw korzennych, takich jak cynamon, imbir, czy kardamon. Wypiek przygotowany z ich dodatkiem stanie się zdecydowanie bardziej wyraziste w smaku. W takiej kombinacji wielu osobom ciasto bananowe na myśl przywodzi zimowe, świąteczne wypieki.
Wilgotne ciasto bananowe można wzbogacić także o kawałki posiekanych orzechów włoskich, groszki czekoladowe, żurawinę, czy rodzynki. Świetnie komponuje się także z dodatkiem kawałków świeżego jabłka, które sprawią, że ciasto bananowe stanie się jeszcze delikatniejsze.
Ciasto bananowe można upiec w keksówce. Ten patent sprawia, że wypiek idealnie sprawdza się na drugie śniadanie, spakowane do pudełka śniadaniowego, bądź podane z ulubionymi owocami i jogurtem na pierwszy posiłek, w formie smakowitego chlebka bananowego.