Przepis na wilgotne ciasto bananowe, jakiego jeszcze nie jadłeś!

Ciasto bananowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto bananowe

  • 400 g Banan
  • 2 Jajko
  • 240 g Mąka pszenna tortowa
  • 130 ml Olej roślinny
  • 200 g Cukier
  • 0.25 Łyżeczka Sól
  • 2 łyżeczki Soda oczyszczona
  • 30 g Masło
  • 100 g Kremowy serek
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • 200 g Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 130 st. C.

  2. 2

    Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki wysmaruj masłem.

  3. 3

    Jajka ubijaj z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj 300 g rozgniecionego widelcem banana, sól, sodę oraz olej roślinny. Całość miksuj na niskich obrotach, aż do połączenia się składników. Do ciasta dodaj przesianą mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.

  4. 4

    50 g banana pokrój w kostkę i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj ciasto.

  5. 5

    Gotową masę na ciasto bananowe przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 90 minut, aż wbity do ciasta drewniany patyczek po wyciągnięciu pozostanie suchy.

  6. 6

    Aby przygotować lukier, utrzyj masło z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie dodaj sok z cytryny, a na końcu kremowy serek typu Philadelphia. Całość miksuj, aż lukier stanie się idealnie gładki i kremowy.

  7. 7

    Ostudzone ciasto bananowe posmaruj przygotowanym lukrem i ozdób pokrojonymi w plastry kawałkami banana.

    Jeśli szukasz pomysłu na szybki deser owocowy, może zainteresować Cię także przepis na ciasto bananowo-budyniowe bez pieczenia.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też