Kolorowa sałatka makaronowa poleca się na grilla i majówkowy odpoczynek w ogrodzie

Wiosenna sałatka makaronowa
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 200 g Makaron świderki
  • 200 g Kukurydza konserwowa
  • 125 g Ser feta
  • 200 g Pomidory koktajlowe
  • 100 g Ogórek zielony
  • 2 garście Czarne oliwki
  • 1 garść Szczypiorek
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 3 łyżki Sok z cytryny
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Makron świderki ugotuj al dente w osolonej wodzie, postępując zgodnie z zaleceniami, znajdującymi się na odwrocie wybranego produktu.

  2. 2

    Umyj zielonego ogórka i pokrój go w plastry, które następnie podziel jeszcze na pół. Następnie umyj pomidorki koktajlowe i podziel je na połówki. Umytą dymkę drobno posiekaj.

  3. 3

    Odsącz kukurydzę konserwową, wysypując ją na durszlak i umieść w oddzielnym naczyniu. Następnie do kukurydzy dodaj czarne oliwki bez pestek.

  4. 4

    qqqqqqW większej misce połącz ugotowany i odcedzony makaron świderki, kukurydzę konserwową, oliwki, pomidorki koktajlowe, kawałki zielonego ogórka oraz pokruszony ser feta. Wierzch sałatki makaronowej posyp posiekaną dymką i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Na koniec wiosenną przekąskę dopraw do smaku, dodając czarny pieprz mielony oraz sól. Urozmaiceniem sałatki makaronowej może okazać się domowy sos czosnkowy — najlepiej podać go oddzielnie, nalewając dip w oddzielnym naczyniu. Wierzch przekąski można dodatkowo ozdobić, dodając liście świeżej bazylii.

     

    Wypróbuj także przepis na smakowitą sałatkę z makaronem ryżowym i kurczakiem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też