Naleśniki z syropem rumowo-pomarańczowym
Aromatyczne i soczyste naleśniki w wersji dla dorosłych. Zobacz, jak zrobić pyszny deser z syropem rumowo-pomarańczowym.
Autor:
Smak.pl
Domówka
Rodzaje dań
Naleśniki
Przekąski
Łatwe dania
Dania do 30 minut
Główne składniki
Mąka
Jajka
Owoce
Kolacja
REKLAMA
Składniki
Ciasto naleśnikowe
- 2 szklanek Mleko 3,2%
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 2 Jajko
- 1 łyżka Cukier wanilinowy
- 1 szczypta Sól
Syrop rumowo-pomarańczowy
- 2 sztuki Pomarańcza
- 100 g Cukier
- 100 ml Woda
- 200 ml Rum
- 2 sztuki Anyż gwiazdkowaty
- 3 sztuki Goździki
- 1 szczypta Gałka muszkatołowa
- Olej
- Masło do pieczenia
Przygotowanie
- 1
Wodę połącz z cukrem i gotuj je, aż wytworzy się syrop. Dodaj sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, startą skórkę z jednej pomarańczy, rum oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i zredukuj sos do ok. połowy objętości. Następnie odstaw syrop na bok i pozostaw do ostygnięcia.
- 2
Jajka zmiksuj razem z mlekiem, dodaj mąkę, cukier i sól. Kiedy ciasto będzie już gładkie, dokładnie wymieszaj i piecz cienkie naleśniki, na patelni z gorącym masłem i kroplą oleju.
- 3
Placki złóż na ćwiartki i polej aromatycznym syropem.
Wypróbuj także przepis na naleśniki z twarogiem cytrynowym.
REKLAMA