Naleśniki z syropem rumowo-pomarańczowym

Naleśniki z syropem rumowo-pomarańczowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanek Mleko 3,2%
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 2 Jajko
  • 1 łyżka Cukier wanilinowy
  • 1 szczypta Sól

Syrop rumowo-pomarańczowy

  • 2 sztuki Pomarańcza
  • 100 g Cukier
  • 100 ml Woda
  • 200 ml Rum
  • 2 sztuki Anyż gwiazdkowaty
  • 3 sztuki Goździki
  • 1 szczypta Gałka muszkatołowa
  • Olej
  • Masło do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Wodę połącz z cukrem i gotuj je, aż wytworzy się syrop. Dodaj sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, startą skórkę z jednej pomarańczy, rum oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i zredukuj sos do ok. połowy objętości. Następnie odstaw syrop na bok i pozostaw do ostygnięcia.

  2. 2

    Jajka zmiksuj razem z mlekiem, dodaj mąkę, cukier i sól. Kiedy ciasto będzie już gładkie, dokładnie wymieszaj i piecz cienkie naleśniki, na patelni z gorącym masłem i kroplą oleju.

  3. 3

    Placki złóż na ćwiartki i polej aromatycznym syropem.

     

    Wypróbuj także przepis na naleśniki z twarogiem cytrynowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też