Naleśniki z twarogiem cytrynowym

 Naleśniki z twarogiem cytrynowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanek Mleko 3,2%
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 2 Jajko
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 1 szczypta Sól
  • Olej
  • Masło

Nadzienie cytrynowo-serowe

  • 500 g Twaróg
  • 50 g Roztopione masło
  • 4 łyżki Cukier puder
  • 1 sztuka Cytryna

Przygotowanie

  1. 1

    Mleko połącz całymi jajkami, cukrem, solą i wymieszaj składniki na gładką masę.

  2. 2

    Następnie dodaj mąkę i mieszaj całość mikserem, aż do uzyskania gładkiego ciasta naleśnikowego.

  3. 3

    Naleśniki smaż na rozgrzanym oleju (ok. 1  łyżeczka na naleśnik) i maśle (1 łyżeczka na naleśnik) na złoty kolor z obu stron.

  4. 4

    Przygotuj nadzienie serowo-cytrynowe. W tym celu zmiksuj twaróg z roztopionym, ale lekko chłodnym masłem, cukrem, sokiem i startą skórką z cytryny.

  5. 5

    Jeszcze ciepłe naleśniki wysmaruj twarogiem cytrynowym i złóż, zawijając placki w rolkę.

  6. 6

    Podawaj skropione masłem i posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.

     

    Wypróbuj także przepis na naleśniki z purée z mango.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też