Leczo z dyni — szybki przepis na przepyszne danie jednogarnkowe
Leczo z dyni jest kolejną propozycją dania jednogarnkowego, które sprawdzi się jako obiad dla wszystkich domowników. Przepis można przygotować w niecałą godzinę, dzięki czemu pyszny i pożywny posiłek może przygotować nawet najbardziej zabiegana pani domu. Leczo z dyni jest posiłkiem bezmięsnym, obfitującym w kolorowe warzywa i aromatyczne przyprawy. Danie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad bądź pożywna kolacja, którą nie pogardzi nawet największy wielbiciel mięsa.
Składniki
Leczo z dyni
- 500 g Dynia Hokkaido
- 2 ząbki Czosnek
- 1 opakowanie Pomidory w puszce
- 2 sztuki Cebula
- 4 sztuki Papryka czerwona
- 1 sztuka Ziele angielskie
- 5 sztuk Ziarna pieprzu
- 1 łyżeczka Wędzona papryka
- 1 szklanki Woda
- 0.5 Łyżeczka Chili mielone
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 1 sztuka Liście laurowe
Przygotowanie
- 1
Cebule obierz z łupin i pokrój je na mniejsze części. Następnie na głębszej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzuć na niego pokrojone kawałki cebuli i smaż, aż nabiorą złocistego koloru.
- 2
Papryki starannie umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój warzywa w niewielką kostkę. Do przepisu na leczo z dyni polecamy sięgnąć po kolorowe papryki, które uatrakcyjnią wygląd dania.
- 3
Po zeszkleniu cebuli na patelnię dodaj pokrojone w kostki papryki. Całość zalej niepełną szklanką wody, dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy (papryczkę chili w proszku, słodką paprykę czerwoną, liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziele angielskie, sól oraz paprykę wędzoną w proszku) i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Danie gotuj na średnim ogniu jeszcze przez 10 minut.
- 4
W międzyczasie obierz dynię i pokrój ją w drobną kostkę. Po chwili dodaj ją do reszty składników. Leczo z dyni powinno się gotować, aż wszystkie składniki staną się miękkie. Przed podaniem posiłku skosztuj, czy nie ma potrzeby dodatkowego doprawienia lecza.
Zobacz także:
Po zakończonych wakacjach, kiedy na zewnątrz zaczyna robić się coraz chłodniej, rozglądamy się za przepisami, które rozgrzeją w zimne dni, a dodatkowo zaopatrzą organizm w cenne witaminy i minerały. Doskonałym składnikiem, który powinien zagościć w naszej kuchni, jest dynia, obfitująca w wiele wartościowych dla zdrowia składników. Jedną z propozycji, która zasmakuje Twoim bliskim, jest leczo z dyni.
To kolorowe danie sprawi, że Twoje menu nabierze więcej smaku i stanie się bogatsze w dodatek warzyw. Przepis ten składa się bowiem głównie z jarzyn, w których poczet wchodzą: pomidory, papryki, cebule, czosnek oraz wspomniana już wcześniej dynia. Całość doprawiona do smaku rozgrzewającymi przyprawami sprawia, że leczo z dyni smakuje jak przedsionek nieba.
Zobacz także: Leczo z cukinii — pomysł na szybkie danie jednogarnkowe
Jak urozmaicić przepis na leczo z dyni? Najlepsze propozycje
W podstawowej wersji przepis na leczo z dyni jest w pełni bezmięsną recepturą. Z tego względu mogą spożywać je osoby stosujące dietę wegetariańską. Danie to polecamy jednak przede wszystkim osobom, których jadłospis jest ubogi w warzywa. To doskonały sposób na urozmaicenie nimi swojego menu, w bardzo smaczny i atrakcyjny kulinarnie sposób. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa, leczo z dyni możesz urozmaicić, np. dodając do niego pokrojoną w kostkę kiełbasę. W niektórych przepisach do leczo dodaje się również parówki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je, przyrządzając leczo z dyni.
Leczo z dynią jest lekkim i niskokalorycznym daniem, bowiem jego głównymi składnikami są warzywa. Chcąc jeszcze bardziej “odchudzić” poniższy przepis, oliwę z oliwek, na której należy zeszklić 2 cebule oraz pokrojone drobno papryki można zastąpić zwykłą wodą. Należy jednak uważać, aby regularnie uzupełniać wygotowany płyn, żeby warzywa nie przywarły do dna i się nie przypaliły.