Leczo z dyni — szybki przepis na przepyszne danie jednogarnkowe

Leczo z dyni
Źródło: GettyImages

Składniki

Leczo z dyni

  • 500 g Dynia Hokkaido
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 opakowanie Pomidory w puszce
  • 2 sztuki Cebula
  • 4 sztuki Papryka czerwona
  • 1 sztuka Ziele angielskie
  • 5 sztuk Ziarna pieprzu
  • 1 łyżeczka Wędzona papryka
  • 1 szklanki Woda
  • 0.5 Łyżeczka Chili mielone
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Liście laurowe

Przygotowanie

  1. 1

    Cebule obierz z łupin i pokrój je na mniejsze części. Następnie na głębszej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzuć na niego pokrojone kawałki cebuli i smaż, aż nabiorą złocistego koloru. 

  2. 2

    Papryki starannie umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój warzywa w niewielką kostkę. Do przepisu na leczo z dyni polecamy sięgnąć po kolorowe papryki, które uatrakcyjnią wygląd dania. 

  3. 3

    Po zeszkleniu cebuli na patelnię dodaj pokrojone w kostki papryki. Całość zalej niepełną szklanką wody, dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy (papryczkę chili w proszku, słodką paprykę czerwoną, liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziele angielskie, sól oraz paprykę wędzoną w proszku) i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Danie gotuj na średnim ogniu jeszcze przez 10 minut.

  4. 4

    W międzyczasie obierz dynię i pokrój ją w drobną kostkę. Po chwili dodaj ją do reszty składników. Leczo z dyni powinno się gotować, aż wszystkie składniki staną się miękkie. Przed podaniem posiłku skosztuj, czy nie ma potrzeby dodatkowego doprawienia lecza. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też