Risotto z dynią w 6 krokach. Banalny przepis na niezwykły posiłek

Risotto z dynią
Źródło: GettyImages

Składniki

Risotto z dynią

  • 100 g Ryż arborio
  • 1 sztuka Szalotka
  • 0.5 Litr Bulion drobiowy
  • 5 łyżek Masło
  • 0.25 Szklanka Białe wytrawne wino
  • 200 g Dynia
  • 1 szklanki Mleko
  • Gałka muszkatołowa
  • 25 g Parmezan
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię umyj, następnie obierz ze skóry i usuń z niej pestki wraz z miąższem. Pokrój ją w kostkę o boku ok. 1 cm i przełóż do miseczki. Tak przygotowaną roślinę zalej mlekiem i przechowuj w lodówce przez min. 12 godzin. Po tym czasie odcedź ją na sitku. 

  2. 2

    Bulion zagotuj i utrzymuj wrzenie przez cały okres przygotowywania risotto z dynią. 

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Na patelni z grubym dnem roztop 2 łyżki masła, a następnie dodaj cebulę oraz połowę porcji dyni. Całość smaż na małej mocy palnika, do momentu zarumienienia warzyw. Następnie dodaj ryż i smaż go przez ok. 3 minuty, aż każde ziarenko pokryje się tłuszczem, gdy do tego dojdzie, wlej wino i mieszaj risotto z dynią do momentu odparowania całego płynu.

  4. 4

    Na patelnię zacznij stopniowo wlewać wrzący bulion. Po każdej porcji rób przerwę, aby cały dodany płyn został zaabsorbowany przez ryż. Risotto należy gotować przez ok. 16 minut. Po tym czasie ryż powinien być miękki z zewnątrz, natomiast delikatnie twardy w środku. W połowie smażenia dodaj pozostałe kawałki dyni oraz gałkę muszkatołową. 

  5. 5

    Po tym czasie patelnię z risotto z dyni ściągnij z palnika i pozostaw na 2-3 minuty. 

  6. 6

    Następnie dodaj 3 łyżki masła oraz starty parmezan. Całość starannie wymieszaj. Pod koniec dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też