Syrop z mlecza — smaczny sposób na walkę z przeziębieniem
Syrop z mlecza to jedna z najbardziej smakowitych pozycji w domowej apteczce. Specjał ten swoim smakiem oraz konsystencją przypomina wyśmienity miód, o wyjątkowym, kwiatowym zapachu. Właśnie dlatego często wykorzystywany jest jako dodatek do tostów, naleśników, czy lodów. Syrop z mlecza warto jednak włączyć do codziennej diety głównie ze względu na jego działanie prozdrowotne. Koniecznie zapoznaj się z poniższym wpisem i poznaj jego niezwykłe właściwości.
Składniki
Syrop z mlecza
- 400 sztuk Kwiaty mniszka lekarskiego
- 1 kg Cukier
- 1 litr Woda
- 2 sztuki Cytryna
Przygotowanie
- 1
Zebrane kwiaty mniszka lekarskiego pozostaw na 2 godziny na tarasie, balkonie, bądź w ogrodzie. W tym czasie wszystkie obecne w nich robaki oraz małe owady powinny opuścić pąki.
- 2
Kwiaty włóż do garnka, zalej je wodą i postaw na palniku o dużej mocy. Od chwili zagotowania utrzymuj wrzenie przez 20 minut.
- 3
Po tym czasie ściągnij naczynie z palnika i pozostaw na blacie kuchennym do całkowitego wystudzenia, a następnie schowaj garnek do lodówki na co najmniej dobę.
- 4
Schłodzony wywar ponownie zagotuj, po czym pozostaw do wystudzenia.
- 5
W międzyczasie sparz cytryny, a następnie przekrój je na połowę. Wyciśnij z nich, zwracając uwagę na to, aby w gotowym płynie nie znalazły się żadne pestki.
- 6
Gdy wywar z mleczy osiągnie temperaturę pokojową, przecedź go przez gazę lub pieluchę tetrową.
- 7
Klarowny sok wymieszaj z sokiem z cytryny oraz cukrem i ponownie zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez ok. 2 godziny. Po tym czasie syrop z mlecza powinien osiągnąć konsystencję przypominającą miód.
- 8
Gdy syrop z mleczy będzie już odpowiednio gęsty, przelej go niezwłocznie do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.
- 9
Gotowy syrop z mlecza ze względu na wysoką zawartość cukru nie wymaga pasteryzacji. Pomijając ten proces, termin przydatności do spożycia wynosi co najmniej 12 miesięcy.
Zobacz także:
Syrop z mlecza to receptura, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Od dekad, gdy łąki kwitną na żółto, kwiaty te gromadzi się, aby przygotować wyjątkowy specjał. Dzięki temu, że mniszek lekarski jest rośliną bardzo powszechną, można zbierać go w wielu miejscach i bez przeszkód wykonać syrop z mlecza, nie obciążając domowego budżetu. Warto wiedzieć, że nie tylko kwiaty posiadają właściwości lecznicze. Młode liście mniszka lekarskiego to znakomity prebiotyk, który warto dodawać do ulubionych sałatek w trosce o mikrobiom.
Syrop z mleczy to fantastyczna alternatywa dla miodu. Rekomenduje się, by spożywać 1 łyżeczkę 3 razy w trakcie doby — najlepiej po skończonym posiłku.
Zobacz także: Syrop z mięty — antidotum na kaszel, ból gardła i problemy żołądkowe
Syrop z mlecza — właściwości lecznicze
Syrop z mlecza najczęściej wykorzystuje się jako pomoc w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, a także jako środek wspomagający trawienie. Ma on łagodzący wpływ na ból gardła, a spożywany po posiłku może przynieść długotrwałą ulgę. Syrop z mlecza może również okazać się pomocny podczas nawracających problemów trawiennych. Pobudza on wydzielanie soku żołądkowego, który jest jednym z czynników odpowiadających za prawidłowy przebieg tego procesu. Syrop z mlecza wykazuje ponadto działanie moczopędne, przeciwzapalne oraz przeciwskurczowe.
Syrop z mlecza — przeciwwskazania
Syrop z mlecza to specyfik, który spożywany regularnie może przynieść wiele prozdrowotnych korzyści, jednak nie każda osoba może cieszyć się jego wyjątkowymi właściwościami. Z uwagi na wysoką zawartość cukru ten kwiatowy miodek nie powinien być stosowany u osób chorujących na cukrzycę. Ponadto syrop z mleczy obfituje w związki goryczkowe, które pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych i z tego względu muszą na niego uważać osoby zmagające się z wrzodami żołądka.