Syrop z mlecza — smaczny sposób na walkę z przeziębieniem

Syrop z mlecza
Źródło: GettyImages

Składniki

Syrop z mlecza

  • 400 sztuk Kwiaty mniszka lekarskiego
  • 1 kg Cukier
  • 1 litr Woda
  • 2 sztuki Cytryna

Przygotowanie

  1. 1

    Zebrane kwiaty mniszka lekarskiego pozostaw na 2 godziny na tarasie, balkonie, bądź w ogrodzie. W tym czasie wszystkie obecne w nich robaki oraz małe owady powinny opuścić pąki. 

  2. 2

    Kwiaty włóż do garnka, zalej je wodą i postaw na palniku o dużej mocy. Od chwili zagotowania utrzymuj wrzenie przez 20 minut.

  3. 3

    Po tym czasie ściągnij naczynie z palnika i pozostaw na blacie kuchennym do całkowitego wystudzenia, a następnie schowaj garnek do lodówki na co najmniej dobę.

  4. 4

    Schłodzony wywar ponownie zagotuj, po czym pozostaw do wystudzenia. 

  5. 5

    W międzyczasie sparz cytryny, a następnie przekrój je na połowę. Wyciśnij z nich, zwracając uwagę na to, aby w gotowym płynie nie znalazły się żadne pestki. 

  6. 6

    Gdy wywar z mleczy osiągnie temperaturę pokojową, przecedź go przez gazę lub pieluchę tetrową. 

  7. 7

    Klarowny sok wymieszaj z sokiem z cytryny oraz cukrem i ponownie zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez ok. 2 godziny. Po tym czasie syrop z mlecza powinien osiągnąć konsystencję przypominającą miód. 

  8. 8

    Gdy syrop z mleczy będzie już odpowiednio gęsty, przelej go niezwłocznie do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. 

  9. 9

    Gotowy syrop z mlecza ze względu na wysoką zawartość cukru nie wymaga pasteryzacji. Pomijając ten proces, termin przydatności do spożycia wynosi co najmniej 12 miesięcy. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też