Syrop z sosny, który wyleczy uporczywy kaszel. Przepis jest prosty

Syrop z pędów sosny
Źródło: GettyImages

Składniki

Syrop z pędów sosny

  • 1 kg Cukier
  • 1 kg Pędy sosny

Przygotowanie

  1. 1

    Pędy sosny pozostaw na balkonie, tarasie, bądź w ogródku na ok. 60 minut. Celem tego, jest pozbycie się obecnych w roślinie robaków i drobnych owadów. 

  2. 2

    Po tym czasie pędy sosny pokrój na 5 cm kawałki i umieść je w dużym słoju. Następnie zasyp je cukrem i szczelnie zamknij naczynie. 

  3. 3

    Tak przygotowane pędy sosny pozostaw na 2 do maksymalnie 3 tygodni w nasłonecznionym miejscu. W tym czasie cukier powinien ulec rozpuszczeniu. Ważne jest, aby przez cały okres przygotowań przetworu pędy sosny były zanurzone w wytworzonym syropie. W innym przypadku może dojść do rozwoju pleśni. Jeżeli nastąpi taka potrzeba, zwiększ ilość zastosowanego w przepisie cukru. Każdego dnia mieszaj zawartość słoika — sprawi to, że cukier szybciej się rozpuści, a pędy sosny wydzielą większą ilość pożądanego soku. 

  4. 4

    Po 2-3 tygodniach przecedź syrop z pędów sosny przez gazę lub pieluchę tetrową, a wytworzony płyn przelej do wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć.

  5. 5

    W garnku o dużej średnicy umieść bawełnianą ściereczkę, a następnie połóż na niej słoiki i wlej wodę do ok. 3/4 wysokości pojemników. Garnek połóż na palniku o średniej mocy, a gdy woda zacznie wrzeć, gotuj syrop z sosny przez następne 30 minut. Następnie wyciągnij słoiczki z garnka, połóż je na desce lub ściereczce, obracając dnem do góry i pozostaw w takiej pozycji, aż do całkowitego wystudzenia. 

    Gotowy syrop z pędów sosny przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też