Syrop z sosny, który wyleczy uporczywy kaszel. Przepis jest prosty
Syrop z pędów sosny to receptura, której smak przywołuje wakacyjne wspomnienia. Wszystko za sprawą jej niesamowitego zapachu, który przypomina odczucia towarzyszące podczas długich, leśnych spacerów. Syrop z sosny oprócz niezapomnianych doznań sensorycznych wyróżnia się także właściwościami prozdrowotnymi. Warto przyrządzić ten specyfik i mieć go zawsze pod ręką w domowej apteczce, z uwagi na jego działanie wykrztuśne oraz bakteriobójcze. Syrop z pędów sosny może także okazać się bardzo pomocny u osób zmagających się z infekcjami górnych dróg oddechowych. Przeczytaj poniższy wpis, aby poznać wszystkie właściwości zdrowotne tego specjału.
Składniki
Syrop z pędów sosny
- 1 kg Cukier
- 1 kg Pędy sosny
Przygotowanie
- 1
Pędy sosny pozostaw na balkonie, tarasie, bądź w ogródku na ok. 60 minut. Celem tego, jest pozbycie się obecnych w roślinie robaków i drobnych owadów.
- 2
Po tym czasie pędy sosny pokrój na 5 cm kawałki i umieść je w dużym słoju. Następnie zasyp je cukrem i szczelnie zamknij naczynie.
- 3
Tak przygotowane pędy sosny pozostaw na 2 do maksymalnie 3 tygodni w nasłonecznionym miejscu. W tym czasie cukier powinien ulec rozpuszczeniu. Ważne jest, aby przez cały okres przygotowań przetworu pędy sosny były zanurzone w wytworzonym syropie. W innym przypadku może dojść do rozwoju pleśni. Jeżeli nastąpi taka potrzeba, zwiększ ilość zastosowanego w przepisie cukru. Każdego dnia mieszaj zawartość słoika — sprawi to, że cukier szybciej się rozpuści, a pędy sosny wydzielą większą ilość pożądanego soku.
- 4
Po 2-3 tygodniach przecedź syrop z pędów sosny przez gazę lub pieluchę tetrową, a wytworzony płyn przelej do wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć.
- 5
W garnku o dużej średnicy umieść bawełnianą ściereczkę, a następnie połóż na niej słoiki i wlej wodę do ok. 3/4 wysokości pojemników. Garnek połóż na palniku o średniej mocy, a gdy woda zacznie wrzeć, gotuj syrop z sosny przez następne 30 minut. Następnie wyciągnij słoiczki z garnka, połóż je na desce lub ściereczce, obracając dnem do góry i pozostaw w takiej pozycji, aż do całkowitego wystudzenia.
Gotowy syrop z pędów sosny przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz także:
Syrop z sosny można z łatwością przygotować we własnym domu. Jest to doskonały suplement diety, który można podawać zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Osoby pełnoletnie mogą także przekształcić syrop z pędów sosny w rozgrzewającą nalewkę. Wystarczy do gotowego napoju dodać niewielką ilość spirytusu i pyszny trunek jest gotowy do spożycia. Warto także wspomnieć, że przyrządzony w ten sposób może być przechowywany znacznie dłużej w porównaniu do swojej bezalkoholowej wersji. W podstawowym przepisie na syrop z sosny substancją konserwującą jest cukier — obowiązkowy składnik, aby gotowy przetwór nadawał się do przechowywania.
Zobacz także: Syrop z mniszka lekarskiego — sprawdzony sposób babci na walkę z infekcją
Syrop z pędów sosny — właściwości zdrowotne
Syrop z pędów sosny to doskonałe źródło wielu składników o pozytywnym wpływie na organizm. Wśród najważniejszych zawartych w tym napoju substancji należy wyróżnić olejki eteryczne. Odpowiadają one nie tylko za niepowtarzalny aromat, ale także za właściwości wykrztuśne. Dzięki nim syrop z pędów sosny to doskonały preparat naturalny, stosowany w walce z infekcjami górnych oraz dolnych dróg oddechowych. Warto także wspomnieć o flawonoidach, które wykazują działanie moczopędne, rozkurczowe oraz przeciwzapalne, a z uwagi na swoje działanie przeciwutleniające, wykazują nawet właściwości antynowotworowe.
Jak pić syrop z pędów sosny?
Samodzielnie przygotowany syrop z pędów sosny polecamy przyjmować 1 dziennie, najlepiej dodając specyfik do ciepłej herbaty lub zwykłej wody. Preparat sosnowy w takich proporcjach można stosować regularnie w celach profilaktycznych. W okresie choroby, której towarzyszą dolegliwości takie jak kaszel czy ból gardła, syrop z pędów sosny należy pić od 3 do nawet 4 razy na dobę, nalewając go na łyżeczkę.