Syrop z mięty — antidotum na kaszel, ból gardła i problemy żołądkowe

Syrop z mięty
Źródło: GettyImages

Składniki

Syrop z mięty

  • 250 g Cukier
  • 30 gałązek Liście świeżej mięty
  • 10 g Kwasek cytrynowy
  • 1 litr Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Gałązki mięty dokładnie oczyść z uszkodzonych liści, a następnie przepłucz je pod bieżącą wodą i połóż na ręczniku papierowym w celu osuszenia. 

  2. 2

    Przygotowaną wcześniej miętę umieść w blenderze i rozdrobnij.

  3. 3

    Do garnka wlej 1 l wody, a gdy zacznie wrzeć, ściągnij naczynie z palnika. Następnie dodaj kwasek cytrynowy oraz cukier. Płyn mieszaj do momentu połączenia składników.

  4. 4

    Zblendowaną miętę połącz z wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na minimum 24 godziny. W międzyczasie nie zapominaj o mieszaniu wywaru — zioła będą wydzielać wówczas największą ilość soku.

  5. 5

    Po wskazanym czasie odcedź syrop z mięty, wykorzystując do tego gazę lub pieluchę tetrową. 

  6. 6

    Klarowny syrop z mięty umieść w garnku i ponownie zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, zdejmij naczynie z palnika, niezwłocznie przelej do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręć. 

  7. 7

    Syrop z mięty nie musi zostać poddany pasteryzacji. Nawet bez tego procesu może być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu przez co najmniej 12 miesięcy.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też