Syrop z mięty — antidotum na kaszel, ból gardła i problemy żołądkowe
Syrop z mięty to doskonała receptura, która chętnie wykorzystywana jest do przyrządzania wielu smakowitych potraw i napojów. Ten aromatyczny specjał idealnie pasuje jako dodatek do herbaty, lemoniady, koktajli, deserów, a nawet drinków. Dodatkowo syrop z mięty nie zaszkodzi serwować rozcieńczony z wodą mineralną — w takiej formie skutecznie gasi pragnienie i przynosi ochłodę w upalne dni. Syrop z mięty jest także ceniony z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości. Niewątpliwie wielkim atutem tej receptury jest fakt, że można ją wykonywać przez cały rok z uwagi na łatwą dostępność składników.
Składniki
Syrop z mięty
- 250 g Cukier
- 30 gałązek Liście świeżej mięty
- 10 g Kwasek cytrynowy
- 1 litr Woda
Przygotowanie
- 1
Gałązki mięty dokładnie oczyść z uszkodzonych liści, a następnie przepłucz je pod bieżącą wodą i połóż na ręczniku papierowym w celu osuszenia.
- 2
Przygotowaną wcześniej miętę umieść w blenderze i rozdrobnij.
- 3
Do garnka wlej 1 l wody, a gdy zacznie wrzeć, ściągnij naczynie z palnika. Następnie dodaj kwasek cytrynowy oraz cukier. Płyn mieszaj do momentu połączenia składników.
- 4
Zblendowaną miętę połącz z wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na minimum 24 godziny. W międzyczasie nie zapominaj o mieszaniu wywaru — zioła będą wydzielać wówczas największą ilość soku.
- 5
Po wskazanym czasie odcedź syrop z mięty, wykorzystując do tego gazę lub pieluchę tetrową.
- 6
Klarowny syrop z mięty umieść w garnku i ponownie zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, zdejmij naczynie z palnika, niezwłocznie przelej do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręć.
- 7
Syrop z mięty nie musi zostać poddany pasteryzacji. Nawet bez tego procesu może być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu przez co najmniej 12 miesięcy.
Zobacz także:
Syrop z mięty to jeden z najchętniej wykonywanych domowych przetworów. Fakt ten zawdzięcza prostemu sposobowi wykonania, a także wielu sposobom na zastosowania wyrobu w kuchni. Zimą ten rewelacyjny przetwór można dodawać do rozgrzewającej herbaty, z kolei latem, rozcieńczać z wodą mineralną. Z dodatkiem cytrusów pokrojonych w plastry otrzymamy orzeźwiającą i co ważne zdrową lemoniadę, która doskonale nawadnia i świetnie chłodzi.
Koniecznie wypróbuj poniższą recepturę na syrop miętowy i przekonaj się o skuteczności domowego specyfiku.
Na co jest dobry syrop z mięty?
Syrop z mięty to receptura, którą warto mieć w zanadrzu w sezonie grypowym. Dzięki zawartemu w mięcie mentolowi wyrób łagodzi ból gardła, a ciepły napar przygotowany z jego dodatkiem będzie remedium na uporczywy kaszel.
Doskonale sprawdzi się podczas zatruć pokarmowych, z racji działania przeciwwymiotnego. Ponadto specyfik dobrze pobudza układ trawienny i z tego powodu jest często podawany podczas niestrawności. U osób żyjących w przewlekłym stresie uwzględnienie soku z mięty w codziennej diecie będzie działać kojąco i odprężająco. Syrop z mięty to także rewelacyjny środek antybakteryjny i przeciwpasożytniczy, dlatego stanowi wyśmienite urozmaicenie diety dla wszystkich osób zmagających się z często nawracającymi infekcjami.
Zobacz także: Syrop z sosny, który wyleczy uporczywy kaszel. Przepis jest prosty
Syrop z mięty — przepis
Syrop z mięty to receptura, która znana jest z tego, że podczas przygotowania nie sprawia nikomu nawet najmniejszych trudności. Miksturę przyrządza się z dodatkiem kwasku cytrynowego — właśnie ten składnik przyczynia się do wydłużenia trwałości przetworu z uwagi na obniżenie wartości pH roztworu. Kwasek można zastąpić sokiem z cytryny, jednak w takiej odsłonie sugerowana w recepturze długość przechowywania ulegnie gwałtownemu skróceniu.
Osoby, które posiadają w ogródku te drogocenne zioła, powinny uważać, aby zerwać je przed zakwitnięciem. W chwili pojawiania się pierwszych kwiatów roślina traci część swojego intensywnego aromatu. Co więcej, przepis na syrop z mięty warto wzbogacić w dodatek lawendy. Takie połączenie to kompozycja smakowa, która rewelacyjnie ze sobą współgra.