Łosoś z patelni — szybki i wyrafinowany pomysł na obiad. Soczysty filet z sosem cytrynowym
Złocisty, soczysty łosoś z patelni to bez wątpienia jeden z największych kuchennych rarytasów. Ten przepis to prawdziwy ukłon w stronę prostoty i tradycji. Wystarczy połączyć ze sobą zaledwie kilka składników, a efekt okaże się fenomenalny. Receptura została starannie opisana, aby specjał z łatwością wykonały również osoby rozpoczynające swoją kulinarną przygodę. Odkryj tajemnice przyrządzenia smażonego łososia — zapewniamy, że stanie się ulubionym daniem wszystkich domowników.
Składniki
Łosoś z patelni
- 3 łyżki Masło
- 550 g Filet z łososia
- 3 łyżki Posiekana natka pietruszki
- 1 ząbek Czosnek
- 0.5 Sztuka Skórka z cytryny
- 1 łyżka Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Filet z łososia starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i usuń znajdujące się na skórze łuski. Podziel fragment na równe części, a następnie dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 2
Ząbek czosnku obierz z łupin i bardzo drobno posiekaj.
- 3
Patelnię połóż na palniku o średniej mocy i dodaj masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodaj czosnek i smaż przez ok. 60 sekund. Następnie dodaj skórkę oraz sok z cytryny i smaż składniki przez następną minutę. Zdejmij patelnię z kuchenki, dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki, sól oraz czarny pieprz mielony.
- 4
Na innej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Warstwa tłuszczu powinna mieć ok. 3 mm. Gdy olej rzepakowy będzie mocno nagrzany, dodaj kawałki ryby, kładąc je skórą do dołu. Smaż rybę przez ok. 4 minuty, następnie ustaw moc palnika na średnią i obróć filet na druga stronę. Po ok. 2 minutach przełóż łososia z patelni na talerz.
- 5
Rybę polej przygotowanym sosem cytrynowym i serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Łosoś smażony smakuje obłędnie, podany z fasolką szparagową oraz ziemniakami w mundurkach.
Zobacz także:
Łosoś smażony to perfekcyjna propozycja dla miłośników zdrowej i smacznej kuchni, którzy cenią sobie szybkość i łatwość w przygotowaniu potraw. Lista składników, niezbędnych do wykonania posiłku nie jest długa. Składa się jedynie z kilku komponentów, które tworzą razem prawdziwy rarytas. Kombinacja zadowoli nawet najbardziej wymagające kubki smakowe, dlatego przepis polecamy serwować nie tylko jako obiad, ale i poczęstunek dla zaproszonych gości.
Opisywana ryba to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. To danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i pyszną kolację. Przygotowany filet polecamy zestawić z lubianymi dodatkami, aby wzbogacić jego smak i dopasować specjał do własnych upodobań kulinarnych.
Zobacz także: Wyborne carpaccio z łososia — doskonała propozycja wykwintnej przekąski
Łosoś z patelni — jak przygotować? Wykorzystaj te wskazówki, aby przyrządzić idealną rybę
Łosoś z patelni to danie niezwykle proste w przygotowaniu, chociaż jego smak, jak i wygląd mogą sprawiać wrażenie skomplikowanej receptury. Filet starannie umyj i osusz, a po odpowiednim doprawieniu jest on gotowy do obróbki termicznej. Rybę można oprószyć wyłącznie solą i czarnym pieprzem mielonym lub pokusić się o bardziej wyrafinowaną mieszankę przypraw — jak połączenie kopru, tymianku i płatków chilli. Zanim rozpoczniesz smażenie, tłuszcz musi być dostatecznie rozgrzany. Zagwarantuje to, że łosoś z patelni będzie miękki i soczysty wewnątrz, a chrupiący i złocisty na zewnątrz.
Jeżeli chcesz urozmaicić podstawową recepturę, przygotuj prosty sos cytrynowy. Po podgrzaniu masła wraz z dodatkiem czosnku, natki pietruszki oraz cytrusów, otrzymasz intensywny i wyrazisty dodatek, który zdecydowanie poprawi walory smakowe dania.