Łosoś z patelni — szybki i wyrafinowany pomysł na obiad. Soczysty filet z sosem cytrynowym

Łosoś z patelni
Źródło: Shutterstock/Mironov Vladimir

Składniki

Łosoś z patelni

  • 3 łyżki Masło
  • 550 g Filet z łososia
  • 3 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • 1 ząbek Czosnek
  • 0.5 Sztuka Skórka z cytryny
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Filet z łososia starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i usuń znajdujące się na skórze łuski. Podziel fragment na równe części, a następnie dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  2. 2

    Ząbek czosnku obierz z łupin i bardzo drobno posiekaj. 

  3. 3

    Patelnię połóż na palniku o średniej mocy i dodaj masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodaj czosnek i smaż przez ok. 60 sekund. Następnie dodaj skórkę oraz sok z cytryny i smaż składniki przez następną minutę. Zdejmij patelnię z kuchenki, dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki, sól oraz czarny pieprz mielony. 

  4. 4

    Na innej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Warstwa tłuszczu powinna mieć ok. 3 mm. Gdy olej rzepakowy będzie mocno nagrzany, dodaj kawałki ryby, kładąc je skórą do dołu. Smaż rybę przez ok. 4 minuty, następnie ustaw moc palnika na średnią i obróć filet na druga stronę. Po ok. 2 minutach przełóż łososia z patelni na talerz.

  5. 5

    Rybę polej przygotowanym sosem cytrynowym i serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Łosoś smażony smakuje obłędnie, podany z fasolką szparagową oraz ziemniakami w mundurkach.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też