Kultowe ciasto na maślance — błyskawiczny w przygotowaniu deser na wiele okazji
Przedstawiamy przepis na niezwykle aromatyczne i wilgotne ciasto na maślance. Charakteryzowany łakoć to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jego sekret tkwi w wykorzystaniu wspomnianej maślanki, która odpowiada za sprężystą strukturę i delikatność wypieku. Co więcej, nawet dłuższe przechowywanie tego rarytasu nie powoduje wysychania deseru. Koniecznie wypróbuj naszą sprawdzoną recepturę na ciasto na maślance. Zapewniamy, że będziesz zachwycony.
Składniki
Ciasto na maślance
- 250 g Cukier
- 550 g Mąka pszenna
- 120 g Olej rzepakowy
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 100 g Masło
- 3 sztuki Jajko
- 1 szklanki Maślanka
Przygotowanie
- 1
Foremkę o wymiarach 18 × 27 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia
- 2
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 3
Porzeczki starannie umyj, osusz, a następnie usuń ich ogonki.
- 4
Do misy miksera wbij jajka, wsyp 150 g cukru i ubijaj składniki do chwili powstania gęstej, puszystej masy.
- 5
Następnie zmniejsz obroty miksera, powoli wlewaj olej rzepakowy oraz maślankę. Gdy składniki się połączą, dodaj 400 g mąki pszennej oraz proszek do pieczenia i wymieszaj komponenty za pomocą rózgi kuchennej.
- 6
Gotowe ciasto na maślance przełóż do przygotowanej foremki.
- 7
Aby wykonać kruszonkę, wymieszaj ze sobą 100 g masła, 100 g cukru oraz 150 g mąki pszennej. Gdy powstanie luźna, grudkowata posypka, oprósz nią wierzch przygotowanego ciasta.
- 8
Ciasto z maślanką włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Następnie lekko uchyl drzwi kuchenki i pozostaw wypiek do wystudzenia.
Ciasto na maślance warto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także:
Jeśli szukasz prostego przepisu na wypiek idealny, mamy coś dla ciebie. Wilgotne ciasto na maślane to strzał w dziesiątkę. Przygotujesz je w nieco ponad godzinę, jednak ostrzegamy, że równie szybko może zniknąć ze stołu. Bliscy będą zauroczeni otrzymanym efektem i z pewnością niejedna osoba zapyta o przepis.
Ciasto na maślance sprawdza się perfekcyjnie niezależnie od okoliczności. Można serwować je na śniadanie w towarzystwie lubianych owoców i szklanki ciepłego mleka. Równie dobrze smakuje podane z filiżanką aromatycznej kawy i zajadane jako popołudniowy deser. Przygotowanie ciasta na maślance to nie tylko proces kulinarny, ale i świetna okazja do spędzania czasu w gronie najbliższych osób. Piękny zapach unoszący się po domowych zakamarkach i widok puszystego, złocistego wypieku to chwila, którą warto celebrować.
Jak przygotować ciasto na maślance? Praktyczne porady i wskazówki, które musisz znać
Ciasto na maślance to receptura prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle pyszna. Kto powiedział, że obydwie te rzeczy nie mogą iść ze sobą w parze? Wystarczy połączyć niezbędne składniki, aby otrzymać smakowity i uniwersalny wypiek. Ciasto na maślance można wykonać w prostokątnej foremce lub w tortownicy. Należy pamiętać o zabezpieczeniu blaszki papierem do pieczenia lub ewentualnie posmarować naczynie tłuszczem i oprószyć mąką pszenną. Naszym zdaniem dodatkiem obowiązkowym jest obfita porcja maślanej kruszonki. Nic nie nadaje tak ciastom uroku i domowego charakteru, jak maślana posypka, która kojarzy się z deserami babci.
Zobacz także: Ciasto z gruszkami i budyniem to smaczny i efektowny deser dla całej rodziny
Jednym z największych atutów prezentowanej receptury jest możliwość eksperymentowania. Warto urozmaicić podstawowy przepis, dodając ulubione owoce, bakalie, czy czekoladę. Znakomicie sprawdzi się także polewa lukrowa z dodatkiem soku z cytryny, która fantastycznie odświeży ciasto na maślance, dodając mu lekkości. Możliwości jest sporo, dzięki czemu można uzyskać deser, który idealnie wpisze się w gust każdego domownika.