Kultowe ciasto na maślance — błyskawiczny w przygotowaniu deser na wiele okazji

Ciasto na maślance
Źródło: Shutterstock/Shaiith

Składniki

Ciasto na maślance

  • 250 g Cukier
  • 550 g Mąka pszenna
  • 120 g Olej rzepakowy
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 100 g Masło
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 szklanki Maślanka

Przygotowanie

  1. 1

    Foremkę o wymiarach 18 × 27 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Porzeczki starannie umyj, osusz, a następnie usuń ich ogonki.

  4. 4

    Do misy miksera wbij jajka, wsyp 150 g cukru i ubijaj składniki do chwili powstania gęstej, puszystej masy. 

  5. 5

    Następnie zmniejsz obroty miksera, powoli wlewaj olej rzepakowy oraz maślankę. Gdy składniki się połączą, dodaj 400 g mąki pszennej oraz proszek do pieczenia i wymieszaj komponenty za pomocą rózgi kuchennej. 

  6. 6

    Gotowe ciasto na maślance przełóż do przygotowanej foremki.

  7. 7

    Aby wykonać kruszonkę, wymieszaj ze sobą 100 g masła, 100 g cukru oraz 150 g mąki pszennej. Gdy powstanie luźna, grudkowata posypka, oprósz nią wierzch przygotowanego ciasta.

  8. 8

    Ciasto z maślanką włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Następnie lekko uchyl drzwi kuchenki i pozostaw wypiek do wystudzenia.

     

    Ciasto na maślance warto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też