Arcysmaczne ciasto z truskawkami i galaretką — przepustka do kulinarnej ekstazy

Ciasto z truskawkami i galaretką
Źródło: Shutterstock/GKEB

Składniki

Ciasto z truskawkami i galaretką — ciasto biszkoptowe

  • 4 łyżki Olej roślinny
  • 4 sztuki Jajko
  • 120 g Mąka pszenna
  • 70 g Cukier
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Masa śmietankowa

  • 2 łyżki Żelatyna
  • 200 ml Śmietanka 36%
  • 0.25 Szklanka Wrzątek
  • 2 łyżki Cukier

Galaretka z truskawkami

  • 800 ml Wrzątek
  • 500 g Truskawki
  • 2 opakowania Galaretka truskawkowa

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temp. 170 st. C.

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować biszkopt, wymieszaj ze sobą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej składniki przez sitko.

  4. 4

    Białka oddziel od żółtek.

  5. 5

    Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca masa, dodawaj stopniowo żółtka i oraz olej roślinny. 

  6. 6

    Ubitą pianę wymieszaj delikatnie z mieszanką mączną, a gdy składniki się połączą, przełóż ciasto do przygotowanej blaszki. Biszkopt włóż do nagrzanego piekarnika i piecz go przez 25 minut. 

  7. 7

    Upieczone ciasto wyciągnij z kuchenki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  8. 8

    Galaretki truskawkowe wsyp do dużej miski, a następnie wlej 800 ml wrzącej wody. Komponenty starannie wymieszaj, a następnie odstaw do wystudzenia.

  9. 9

    Aby przygotować masę śmietanową, żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Śmietankę z dodatkiem cukru ubij za pomocą miksera na gęsty krem. Następnie stopniowo wlewaj roztwór żelatyny i delikatnie wymieszaj składniki. 

  10. 10

    Truskawki starannie umyj, osusz, usuń szypułki, a następnie pokrój w plasterki. 

  11. 11

    W foremce umieść biszkopt i posmaruj go równomiernie masą śmietankową. Następnie na wierzchu ciasta ułóż owoce i zalej je tężejącą galaretką. 

     

    Ciasto z truskawkami i galaretką przed podaniem schładzaj w lodówce przez co najmniej 120 minut.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też