Arcysmaczne ciasto z truskawkami i galaretką — przepustka do kulinarnej ekstazy
Nie skłamiemy, jeżeli stwierdzimy, że ciasto z truskawkami i galaretką to wypiek, który obowiązkowo powinien pojawić się w letnim jadłospisie. Delikatny biszkopt połączony z kremową masą śmietankową i soczystymi truskawkami to kombinacja, która orzeźwia, i fantastycznie smakuje. Wykonanie tego specjału jest nie tylko łatwe, ale także niezwykle przyjemne. Wszystko, czego potrzebujesz, aby upichcić ciasto z truskawkami i galaretką to kilka łatwodostępnych składników i odrobina wolnego czasu.
Składniki
Ciasto z truskawkami i galaretką — ciasto biszkoptowe
- 4 łyżki Olej roślinny
- 4 sztuki Jajko
- 120 g Mąka pszenna
- 70 g Cukier
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Masa śmietankowa
- 2 łyżki Żelatyna
- 200 ml Śmietanka 36%
- 0.25 Szklanka Wrzątek
- 2 łyżki Cukier
Galaretka z truskawkami
- 800 ml Wrzątek
- 500 g Truskawki
- 2 opakowania Galaretka truskawkowa
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temp. 170 st. C.
- 2
Foremkę o wymiarach 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Aby przygotować biszkopt, wymieszaj ze sobą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej składniki przez sitko.
- 4
Białka oddziel od żółtek.
- 5
Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca masa, dodawaj stopniowo żółtka i oraz olej roślinny.
- 6
Ubitą pianę wymieszaj delikatnie z mieszanką mączną, a gdy składniki się połączą, przełóż ciasto do przygotowanej blaszki. Biszkopt włóż do nagrzanego piekarnika i piecz go przez 25 minut.
- 7
Upieczone ciasto wyciągnij z kuchenki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- 8
Galaretki truskawkowe wsyp do dużej miski, a następnie wlej 800 ml wrzącej wody. Komponenty starannie wymieszaj, a następnie odstaw do wystudzenia.
- 9
Aby przygotować masę śmietanową, żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Śmietankę z dodatkiem cukru ubij za pomocą miksera na gęsty krem. Następnie stopniowo wlewaj roztwór żelatyny i delikatnie wymieszaj składniki.
- 10
Truskawki starannie umyj, osusz, usuń szypułki, a następnie pokrój w plasterki.
- 11
W foremce umieść biszkopt i posmaruj go równomiernie masą śmietankową. Następnie na wierzchu ciasta ułóż owoce i zalej je tężejącą galaretką.
Ciasto z truskawkami i galaretką przed podaniem schładzaj w lodówce przez co najmniej 120 minut.
Zobacz także:
Chociaż deser kojarzy się szczególnie z latem, zdradzamy, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się smakiem proponowanego rarytasu niezależnie od pory roku. Ciasto z truskawkami i galaretką można przyrządzić także zimną. Wystarczy zaopatrzyć się w mrożone owoce. Dzięki temu receptura może umilić nawet pochmurny i chłodny dzień.
Ciasto z truskawkami i galaretką to wypiek, który zawsze się udaje. Niezależnie od tego, czy jesteś zaawansowanym cukiernikiem, czy początkującym miłośnikiem gotowania charakteryzowany wypiek z owocami stanie się przepustką do kulinarnej ekstazy.
Zobacz także: Ciasto z jagodami i kruszonką. Prosty przepis na sezonowy przysmak
Jak urozmaicić podstawowy przepis na ciasto z truskawkami i galaretką? Praktyczne wskazówki i porady
Przedstawiamy kilka wskazówek, które z pewnością spodobają się każdemu miłośnikowi kuchennych eksperymentów. Ciasto z truskawkami i galaretką można przyrządzić także na biszkopcie czekoladowym. Wystarczy dodać do masy jajecznej 30 gramów kakao, aby otrzymać ten smakowity deser w całkowicie nowej odsłonie. Także krem śmietankowy można nieco urozmaicić, dodając do niego skórkę cytrynową, kawałki świeżych owoców, masę kajmakową, czy nawet wiórki czekoladowe. Ciasto z truskawkami i galaretką warto wykonać z galaretek o różnych kolorach, dzięki czemu łakoć zyska nietuzinkową prezencję i ponadprzeciętny smak.