Mazurek — przepis na ciasto wielkanocne z białą czekoladą i marcepanem

Mazurek z białą czekoladą i marcepanem
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruche ciasto

  • 400 g Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 250 g Masło
  • 150 g Cukier puder
  • 4 Żółtko

Nadzienie

  • 200 g Biała czekolada
  • 50 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 150 g Drobny cukier
  • 100 g Cukier puder
  • 6 Białko jajka
  • 1 łyżeczka Ekstrakt migdałowy
  • 300 g Mielone migdały

Przygotowanie

  1. 1

    W jednym naczyniu połącz masło z cukrem pudrem i zmiksuj je na kremową masę. Nieustannie mieszając, do kremu stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Po chwili do naczynia dodaj suche składniki: przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, po czym zacznij ugniatać ciasto. Kiedy stanie się zwarte, zawiń je w kawałek folii spożywczej i umieść w lodówce na ok. godzinę.

  2. 2

    Po 60 minutach chłodzenia odwiń ciasto z folii i przełóż je na arkusz papieru do pieczenia, po czym rozwałkuj na nieco cieńszy placek. Wytnij z niego owalny kształt, przycinając ciasto ostrym nożykiem, tak, żeby dopasowało się do wybranej blaszki. Następnie umieść ciasto w formie do pieczenia.

  3. 3

    Przygotuj nadzienie mazurka. W tym celu w jednym naczyniu wymieszaj ekstrakt migdałowy, cukier puder oraz migdały na jednolitą masę.

  4. 4

    W oddzielnym naczyniu ubij sztywną pianę z 3 białek. Pod koniec dodaj cukier (nakładaj go partiami). Kiedy uzyskasz lśniący puch, dodaj go do przygotowanej wcześniej masy migdałowej i delikatnie wymieszaj, by składniki ładnie się ze sobą połączyły.

  5. 5

    Masę marcepanową nałóż na kruche ciasto i starannie ją wyrównaj.

  6. 6

    Boki ciasta, które zostały przed chwilą odkrojone, wykorzystaj do przyozdobienia mazurka, wylepiając jego boki na kształt falowanej ramki. Ciasto piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 minut.

  7. 7

    W międzyczasie przygotuj polewę. Białą czekoladę połam na kostki, umieść je w miseczce i połóż nad garnkiem z gotującą się wodą. Roztop czekoladę razem ze śmietaną. Gotową polewę rozlej na warstwie marcepanu i ozdób wedle własnego pomysłu. Jeśli do ozdabiania mazurka użyjesz bakalii, warto zrobić to jeszcze przed zastygnięciem polewy. Deser doskonale prezentuje się z dekoracją w postaci drobnych jajeczek marcepanowych.

     

    Wypróbuj także przepis na mazurek czekoladowy.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też